torsdag, mars 26, 2009

AP som i apejävel eller apart

Aparta värderingar breder ut sig, anser Malmö-moderaten Roslund. Han har i Malmö fullmäktige lyft frågan om ”smygtoleransen” som breder ut sig i kommunen, och visar därmed att han själv står för en av de aparta värderingarna - den som säger att det ”jag tycker mig ha sett” väger tyngre än komplexa resonemang.

Nä håll i mej, som man sa när jag var barn. Då för tiden var tolerans ett fint ord. Ingenting att smyga med, utan något vi förortsungar skulle bibringas så att vi inte såg ner på negrerna där de bodde i sina små hyddor. Jag har ofta anledning att ifrågasätta tolerans, ty när den anläggs är maktperspektivet redan klart: Vi definierar, vi är generösa, vi tolererar… dom.

Men i Malmö smygs det med toleransen i de kommunala korridorerna. Som tjyvrökare på muggen huttlar tjänsteutförarna inom socialtjänsten, mutade lurade och itutade. Det finns familjer som ”tar med sig barn som sitter och bölar och skriker och en tjänsteman blir utsatt för ett oerhört tryck. Någon fick en fördel på ett totalt otillbörligt sätt” säger Roslund, och menar alltså att den rättssäkra handläggningen är hotad.
Detta är inget som han vill berätta mer om för Sydsvenskan, vilket åtminstone är klokt, för innan han talar ut i media bör han vända sig till polisen, JO, länsstyrelsens tillsynsavdelning, eller åtminstone stadsdelsdirektören. Men Roslund gör inget av detta. Hans ärende är inte att ställa tillrätta utan att ställa till med politisk show, därför väljer han att ställa en enkel fråga i fullmäktige, en fråga som hans moderata partigrupp ställer upp bakom.
Frågan lyder: ”Kommer du att vidtaga åtgärder för att nämnder, styrelser och förvaltningar i sin myndighetsutövning stoppar den smygtolerans gentemot aparta värderingar, normer och synsätt som breder ut sig?”

Det är inte vad jag kallar en enkel fråga. Det är vad Astrid Lindgren kallade har-du-slutat-dricka-konjak-om-morgnarna, eftersom frågan faktiskt inte kan besvaras med ja-nej. Den kan bara besvaras med motfrågor:
Vad är smygtolerans?
Om så, finns den?
Vilka är de aparta värderingarna?
Om så, breder de ut sig?
Hur vet du det?
och så vidare, men motfrågor anses ofint i fullmäktige, det är därför man alltid åker dit på konjak-frågorna.

I ett försök att visa så stor respekt som möjligt står man inte upp för svenska värderingar,” säger Roslund. Fler motfrågor: Hur vet han det? Vilka värderingar syftar han på?

Och hur länge ska vi tolerera det: uppgjorda frågeställningar, osaklig argumentation, aparta värderingar… och att ställas till svars för det som ingen vet om det har hänt.
Till skillnad från all skit som verkligen händer folk.

Se även Esbati

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smygtolerans'mot vad?
Kommuner har väl alltid haft egna
värderingar, finns säkert utlåtanden
i hemliga pärmar?

Många kommuner är beroende av en viss
tilldelning av tex flyktingar
Deras små, dagpremie- ger handlarna
klirr i kassorna
Staten bidrar också med annat

Inte lätt för inflyttade
Överleva-trivas med det lilla
Klart de tar bölande barn till hjälp
Vore dumma annars!!

MVH Gladiatan

Helena Duroj sa...

hemliga pärmar? tror inte det. jag har jobbat på olika nivåer i olika kommuner där det aldrig handlat om dubbel bokföring.
men jag gillar din kommentar "vore dumma annars!" vi tar alla till vad vi har i varje situation. bortsett från det är det inte säkert att barnen var med som nån slags motiv. föräldrarna kanske inte visste var man lämnar dem, eller inte ville lämna dem?

Anonym sa...

Är det lögn att flickor förbjuds delta i simundervisning? är det lögn att många barn hålls hemma helt och hållet från skolundervisning av sina föräldrar? Är det lögn att flickor gifts bort i tidig ålder mot sin vilja? Är det lögn att samhället ser mellan fingrarna och låter det ske - man vidtar i vart fall inga kraftfulla åtgärder utan resonemanget är att “det är ju så i deras kultur”. För att gå föräldrarna tillmötes sviker man flickorna/barnen. Kan ni verkligen anse det rimligt? Varje gång man ger efter får någon annan betala - oftast flickorna /barnen men ibland också skattebetalarna.

Tänk om någon för 20 år sedan skulle kallat sin skolkamrat för “fitta eller hora” - vilken reaktion det blivit! Eller om en 13 åring för 20 år sedan skrikit “jag skall döda dig” till sin lärare - vilken makalös reaktion det utlöst. Idag händer ingenting - det sker dagligen. Om man är rasist för att man vill slå till backen mot sådant - då är jag väl rasist då.

Uppmanar så skribenten att läsa på sekretesslagen innan hon kritiserar mig för att inte offentliggör. Visst, JAG kunde göra polisanmälan - men då hade jag banne mig inte haft något annat att göra, det vore ett heltidsjobb. Men visst, fortsätt blunda för det allt hårdare klimatet i samhället.

I fallet med de bölande barnen kostade det skattebetalarna 20.000 kr att tjänstemannen inte klarade att stå emot. Pengar för anslutning, inkoppling etc. av en kebabvagn som nu kommunen betalade för. Jag kan garantera att alla svenska korvkiosker dyrt själva får betala för sina anslutningar och inte skulle tänka tanken att låta hela familjen gapa, böla och skrika. Oavsett vilket - min kritik är inte riktad mot dem som på alla sätt föröker skaffa sig fördelar - utan mot myndiheter som inte klarar att stå emot

Carl-Axel Roslund

Helena Duroj sa...

jag skrev att det var rätt att inte uttala sig i tidningen. jag anser fortfarande att det är överordnad eller rentav rättslig instans som ska avgöra när, hur och vilka tjänsteutförare som gjort fel.

Anonym sa...

Så kan man också krypa ifrån ansvar. "Det är någon annan som bör reagera" - någon överordnad eller en rättsinstans. Har vi inget ansvar som vuxna medmänniskor?

Carl-Axel Roslund