lördag, februari 21, 2009

Gamarna och kontexten (nu rättad)

Bloggosfären har som bekant en nedsättande benämning på tidningar &c som gammedia. Inte i betydelsen snokande asätare, vilket vore passande, utan som i gammpôjkä, för att det ska uppfattas som nesligt att vara gammal och överbliven.

Nu tycks ju inte gamarna i media invänta sotdöden direkt, vare sig sin egen eller andras. Om jag vill att Politik och poesi ska synas måste jag länka den till vad någon annan har sagt eller skrivit. Även om det ibland är långsökt. Hellre länkat än olänkat lyder lagen, utom kanske för de allra största bloggarna.

När jag började blogga för ungefär två år sedan trodde jag att det gällde att hitta originella ämnen och vinklingar för att slå igenom. Men insåg snart att det är tvärtom. Vissa portaler skriver helt fräckt: ”Denna blogg diskuterar just nu inte någon intressant nyhet” – om den inte är länkad, helst till en artikel som andra tycker är intressant. Även Bloggvänstern, som jag älskar därför att den ger ett antal nedslag i nyheterna om jag slarvat med doseringen av gam-media, håller sig med sin uppsättning mest omskrivna teman.
Bara tanken att ägna tid åt minst omskrivna teman låter sinnessvag och kanske är det, men den lärdomen kommer ur media.

Masslänkandet är av godo när det formerar uppror som får FRA-lagar att ändras och skriver in nya ord (”bloggbävning”) i ordboken. Men vanligen är likriktning tråkigt och visar bara att gamarna i media fortfarande styr oss – dumma vore de väl annars.
Häromdagen blev Esbati kallad ”kontextberoende” i sammanhanget ”dålig blogg”, vilket överhuvudtaget inte hör ihop.

Dålig blogg har många.
Dålig blogg och läst kan ett fåtal kändisar bli.
Bra blogg har många.
Bra blogg och läst innebär kontextberoende.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Papegojmedia vore mer passande, ta en nyhet vilken som helst av vikt och du skall se att Bonnier & Schibstedtmedia liksom SVT & Co klonat den direkt från några av de "tillförlitliga" anglo-amerikanska propagandakanalerna.

Skulle vara intressant att veta hur många de är, de där människorna som sitter i soffan och lydigt tar emot och rapar upp allt vad SVTs "expertpaneler och "nyheter" kör ner i halsen på dem, vars världsbild fortfarande formas av elitmaffian, som fortfarande val efter val går och röstar på ett antal identiska alternativ....

Anonym sa...

Själv läser jag ytterst sällan någon
av länkarna-en brist kanske..

Kontext'begreppet är viktigt innom
strukturalism och postmodernism-
poängrik tolkning verkligen!

Detta måste vara en verkligt bra blogg
Läser den med intresse varje dag.
Tack för den!

MVH Gladiatan

Helena Duroj sa...

tack gladiatan!

till anonym: de politiska partierna utgör inte identiska alternativ. om så vore behövde jag inte driva en vänsterblogg.