lördag, december 27, 2008

Allt du vill ha kan du få


Ser du på Kalle Anka på julafton, eller hatar du det repetitiva eländet? Nordiska muséet har just nu en förfrågan om hur vi minns programmet, om det spelar någon roll för oss, om det påverkat jultraditionerna. Det ingår i en större undersökning om nya traditioner där även Nobelfesten, Vasaloppet och Melodifestivalen ingår. Vem som vill kan gå in och svara och få en gratisbiljett för besväret.

När jag var liten tog det flera år för oss barn att få Disney-traditionen att slå igenom. Äldre släktingar morrade över att vår familjefest eller midvinterblot skulle styras av en nordamerikansk seriefigur. Hos oss, bland konstnärer och kommunister, var det närmast en subversiv handling att se tecknad film.

Kanske är det därför jag än idag är djupt fascinerad av hur disneytecknarna lyckas koreografera bilderna till sammansatta musikalnummer. Liksom av den sagostämning som de bästa filmerna bevarar.

Bild: Allt du vill ha kan du få, HD-98

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lägg märke till att den tecknade Snövit har en riktig kropp under klänningen. Det är rätt utformade rörelser in i minsta detalj. Slår allt det nutida dataanimerade.

Anonym sa...

Askungen-Snövit och allt vad de heter
En tappar sin sko-den andre är hatad
Till slut' blir det ändå happy end
Ger kanske barnen hopp-lever sej in i
Sagornas värld-där allt är möjligt
Döda vaknar till liv
Fattiga flickor får en prins
Animerad eller ej
Rör inte om för mycket i barnens
Sagovärld-den tillhör dem!!

MVH Gladiatan