lördag, september 06, 2008

Fokus på nationalister

I ett ovanligt fylligt nummer av Fokus granskas Sverigedemokraternas väg mot makten. Om riksdagsplatsen är säkrad eller om tvärtom partiet vuxit optimalt redan nu? ”Olika mätningar har visat att svenskarna är det minst främlingsfientliga folket i EU” skriver man, ett hoppfullt resultat. Men tyvärr räcker det inte långt. Den fråga som fortfarande betraktas som Sverigedemokraternas starkaste, är invandringsmotståndet. Olika mätningar, återigen, visar att det är den fråga som flest förknippar med partiet och ger dem rätt i. Sverigedemokraterna saknar förtroende i snart sagt alla andra frågor från välfärd till miljö – men i detta fall tror en alltför stor del av folket att endast Sd säger ”som det är”. Det vill säga ger uttryck åt ett dunkelt ressentiment, en inlärd mörkrädsla, en otrygghetskänsla som måste kanaliseras.

Artikeln summerar logiskt: Sverigedemokraterna har inte mycket att komma med om inte integrationen görs till en stor valfråga. Tillåter man dem att sätta dagordningen, kommer de att ha framgång. Dessvärre ser vi redan nu hur de övriga partierna jobbar för att bli ”bäst” på Sverigedemokraternas koncept. Fp, M och nu senast S gör allt tydligare markeringar i den riktningen.

Kort sagt, det skulle inte vara något problem med populistpartier, om det inte vore för att människor faktiskt håller med dem. Nationalism och rasism är inte bara rumsrent, det håller på att bli vardagspolitik. Naturligtvis går då den tydligaste företrädaren framåt.

Att de borgerliga är ointresserade av att undanröja rasismens grogrund, fattigdom och maktlöshet, säger sig självt. Men Socialdemokraterna borde verkligen ha annat för sig än att tävla med Reinfeldt i ekonomism och pompositet.

2 kommentarer:

Tobias sa...

Det är bara så, Helena, att den artikeln är ganska tasktigt skriven. Jag har utvecklat min kritik här:

http://www.skick.se/2008/08/fr-invandrarna-jobb-r.html

Sedan kanske du vill uppmärksamma detta också:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1679475.svd

z999 sa...

Några kommentarer till det du skrivit.
"Sverigedemokraterna saknar förtroende i snart sagt alla andra frågor från välfärd till miljö –"

Inte bland sina egna väljare. Det saknade förtroendet beror på att Sd inte sitter i riksdagen. Miljöpartiet på sin tid när de var utanför riksdagen hade ungefär samma sits. Man vet vad man vill men vet inte exakt vad man har att röra sig med. Det är inte sä lätt att man bara tänker stoppa invandringen, men tänker ju faktiskt behålla rättsstaten och demokratin också.

"men i detta fall tror en alltför stor del av folket att endast Sd säger ”som det är”."

För något tiotal år sedan kanske det var något avgörande. Idag räcker det med den vanliga median för att se problemen med invandringen. En viss censur existerar visserligen men inte på det sättet att hela verkligheten mörkas.

"Det vill säga ger uttryck åt ett dunkelt ressentiment, en inlärd mörkrädsla, en otrygghetskänsla som måste kanaliseras."

Ja, det är sånt där som människor får höra blandat med diverse nyheter med gruppvåldtäkter, personrån och hedersmord och barnäktenskap plus en hel del annat. Sen kanske de lever i något av de mångkulturella gettona i Sverige dessutom och får höra sånt du skrev ovan här, alltså att riksdagspartierna inte tar deras oro på allvar.

"Artikeln summerar logiskt: Sverigedemokraterna har inte mycket att komma med om inte integrationen görs till en stor valfråga."

För många människor så är det verkligheten i sig själv som gör invandringen till en stor valfråga, inte Sd.

"Tillåter man dem att sätta dagordningen, kommer de att ha framgång."

Före internets tid i Sverige så satte politiker och riksmedian dagordningen, så är det inte nu längre. Men jag förstår att det vore bekvämt för riksdagspartierna att diskutera något annat i kommande val.

"Dessvärre ser vi redan nu hur de övriga partierna jobbar för att bli ”bäst” på Sverigedemokraternas koncept. Fp, M och nu senast S gör allt tydligare markeringar i den riktningen."

Knappast. Några slag i luften räknas inte. Är man inte beredd att minska invandringen så har man inget att hämta från Sd's väljare.

"Kort sagt, det skulle inte vara något problem med populistpartier, om det inte vore för att människor faktiskt håller med dem."

Det är väl felet med yttrandefrihet och demokrati. Det kommer alltid någon jäkel och röstar eller tycker fel.

"Nationalism och rasism är inte bara rumsrent,"

Rasism är knappast rumsrent, vi har ju lagen om hets mot folkgrupp. Nationalism grundad på att ens egna etnicitet är överlägsen andras är knappast något man kan gå till val på i Sverige. Nationalism grundad på internationell rätt, att svenskarna exklusivt har rätt att bestämma över sitt eget land i fred med andra länder är något annat.

"det håller på att bli vardagspolitik. Naturligtvis går då den tydligaste företrädaren framåt."

Riksdagspartierna är väl närmast övertydliga med sin invandringspolitik? Mer tydliga än Sd på en flera punkter.

"Att de borgerliga är ointresserade av att undanröja rasismens grogrund, fattigdom och maktlöshet, säger sig självt."

Maktlösheten kommer ur frustrationen av att ens åsikter inte tas på allvar och bara bemöts med epitet som "främlingsfientlighet" och liknande intetsägande.

"Men Socialdemokraterna borde verkligen ha annat för sig än att tävla med Reinfeldt i ekonomism och pompositet."

Jag är helt övertygad om att ifall sossarna vinner kommer arbetslösa och sjuka att få någon hundralapp extra i månaden, men annars kommer det att rulla på i borgerliga fotspår med oförändrad invandring.