söndag, mars 30, 2008

Hej alla du

Hej alla du -
så sa Robert Broberg på 70-talet. Det var jönsigt, vilket ingick i hans roll. Det kommer för mig ibland, eftersom jag allt oftare blit tilltalad med ”ni” av tjänstvilliga ungdomar i butiker eller per telefon. De små liven tror att det är extra artigt. Men sedan snart fyrtio år är korrekt tilltal på svenska ”du”. Den som vill bjuda på extra vänlighet får lägga det i tonfallet.
Teoretiskt sett vore det finaste av allt att säga ”ers majestät” eller ”O Gud”. Men det är inte korrekt, och därmed löjligt överallt utom i sitt sammanhang. Detsamma gäller tilltalet ”ni”, när det inte avser flera personer.
Jag betvivlar inte att barnen hyser goda avsikter. Arg blir jag inte förrän de säger att det är svårt att veta vilket uttryck som är det riktiga. Hur kan det vara svårt? Vem har fått dem att tro det? Mormor på Östermalm? som förstås är språkvårdare till professionen?
Nä sluta jönsa. Nu genast.
Hej då alla ni.

4 kommentarer:

resurs sa...

Hej!
Helene Biström skriver på DNs Interbju idag att hon inte är tillräckligt arg för att vara feminist! Men nu är det DAGS!
Dags att bli tillräckligt arg för att vara feminist, aktivist och medmänniska. Alliansen har i det dolda sjösatt en enorm urarmning av kommunernas kassa och samtidigt skapat den perfekta kvinnofällan! Vill du veta mer följ http://resurs.blogg.se och PÅSKupproret som pågår ända till PINGST! (minst!)

Anonym sa...

Själv är jag rätt förtjust i uttrycket "Du grabbar..." från skäggprogrammen på 60-talet.

För övrigt var ju inte "ni" särskilt artigt heller, på den tiden det begav sej. Skulle man vara riktigt korrekt så gällde titel: "Vill landstingsrådet ha en bit tårta till?" eller "Mår herr Larsson bra idag?"

Anonym sa...

För ett tag sedan blev jag tilltalad med "ni" av kassörskan i Konsum. Helt reflexmässigt vände jag mig om för att se om jag hade någon i mitt sällskap.

Erik Rune sa...

Jag minns svenska Mads klassiska "Du vet att du har blivit medelålders när ..." (att minnas den är i och för sig ett tecken på att man har blivit medelålders) - alltså: Jag vet att jag har blivit medelålders när jag tycker att ungdomar är pinsamma när de niar mig. Tack, jag är du med dig, alternativt: Eders Högvördighet.