måndag, juli 10, 2006

Välgrundad rädsla, välkänd kamp

En osedvanligt pratig och banal blogg finner jag hos Lotta Gröning. Hennes förströdda anmärkningar om Almedalen uppblandade med småprat om islandshästar motsvarar inte min uppfattning om hur man kvalificerar sig som politisk kommentator och demokratigranskare (vilket hon lär ska vara).

En kommentar som fångar intresset är dock den om Nationaldemokraternas framträdande i Visby: "Alla såg dem, men ingen ville se dem. Hur tacklar vi rasism? Med tystnad och förhoppningar om att de ändå inte syns. Märkligt egentligen att vi är så rädda."

1. Det är inte märkligt att känna rädsla inför högerextremism och fanatisk nationalism. Det är en historiskt välgrundad slutsats.
2. Det är inte rädsla som motiverar ignorerandet av högerextremister. Det är ett val av utgångspunkt för meningsfull politisk diskussion.
3. Hur tacklar vi rasism? Har Gröning någon uppfattning?

Eftersom Gröning tidigare i sin blogg gnällt över att de politiska budskapen är så väl kända, likadana från år till år är det beklagligt att jag måste plåga henne ytterligare genom att konstatera: Rasism tacklas genom vidgad demokrati, upprepat förankrande av mänskliga rättigheter inom alla samhällsinstanser, samt arbete och välfärd för var och en.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Gröning är väl oftast just pratig och banal. Hennes kritik av demokratin och byråkratin mest ytlig och ytterligt förenklad. Hon har nästan aldrig en egen åsikt utan det är mest andra (politiker, ämbetsmän m.fl.) det är fel på.

Kul att se att även du gör en likartad bedömning.

När det gäller nazism och rasism så tror jag att kampen mot dessa åsikter måste föras kontinuerligt och att det är ytterst farligt att tro att man kan tiga ihjäl problemet. Öppen diskussion är demokratins livsluft.

Gustav Lundblad sa...

[i]1. Det är inte märkligt att känna rädsla inför högerextremism och fanatisk nationalism. Det är en historiskt välgrundad slutsats.[/i]

Reflektion: Borde vi inte känna rädsla inför vänsterextremism och socialism av samma anledning?

Anonym sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

Fina ord för att säga "Rasism tacklas genom mer vänsterpolitik".

Anonym sa...

Bra Helena!!!