måndag, augusti 10, 2015

Polarisering. Förskräckelse. Roma-natten


Denhär sommaren har varit förskräckande, och det gäller inte bara vädret.
     Det politiska klimatet har polariserats, brutaliserats. Hatstormarna på nätet hotar att sabotera och tysta varje sakligt ifrågasättande.
    Samtidigt har politiken buklandat i en anda av skämmigt medlöperi. Det som händer på fler än en borgerlig ledarsida skulle vara katastrofalt, om det så kallade vanliga folket brydde sig om ledarnas sidor.

Kontentan är att antirasister gör fel vad vi än gör, medan rasisterna får göra alla tänkbara fel, ty det är yttrandefrihet.
     Demonstrationer antas vara kontraproduktiva. De kan nämligen uppfattas som irriterande. JA? Som om det inte vore meningen med att demonstrera! Det står var och en fritt att demonstrera för gulliga kattungar, men det är ingen som kommit på idén. Gissa varför?
     Borgare har en fundamental icke-förståelse för egenorganisering. Dessa självutnämnda entreprenörer är så illpinkat hjälplösa att de verkligen inte fattar syftet med och arrangemanget av en demonstration. Istället ser de för sig hur folkgruppen ”demonstranterna” far omkring och illfänas med tillbakadragna rasister som bara vill säga sin åsikt utan kommentarer. Uppgiften för borgarna själva är ju enbart det angenäma recenserandet av andras uppförande!  

Polarisering – medlöperi. Paradoxalt nog hör de samman. Under en tid av märkbar polarisering är det förståeligt (om än kontraproduktivt) att röster höjs för ”samling”.
     För borgarnas del innebär denna samling att tycka synd om rasisterna. Orsaken kan vara att man tycker likadant eller tvärtom tror att väljarna ska låta sig omvändas, men de flesta borgare ser det nog bara som ett sätt att för femtioelfte gången komma åt vänstern. För dem är inte fascismen särdeles skrämmande. Det är vänstern som utgör den stora faran.  
     Det är svårt att förstå varför, men låt oss minnas det. 
     För vänsterns del innebär önskemålet om samling att vi nu i åratal har vädjat till liberalerna att åtminstone bara bete sig som liberaler. Vi går till och med in och stöttar liberala mångfaldskampanjer, även då det möter kritik inom egna led, eftersom liberalerna har smitit. För att de är ansvarslösa, ignoranta eller vinstmaximerande?  
    
Polarisering utmärks av att alla sidor börjar bli förskräckta av vad extremisterna ställer till. Skillnaden är reaktionen. Där borgarna inte vill, kan eller förmår göra någonting, där agerar vänstern. Hurdan aktionen än är kan den tänkas gynna rasisterna (eftersom populism låter sig gynnas av allt utom kritiskt tänkande) och detta lever borgarna högt på genom att ideligen upprepa det i sina ägandes media.
     På så vis skaffar de sig rätt. Inte mot rasismen, utan mot vänstern.

Denhär sommaren har varit förskräckande. Utan att vädret varit det minsta kvavt, hett eller åsktungt har politiken istället tagit den vägen.  
     Tänkte inte skriva särskilt om Sd:s antiromska kampanj i tunnelbanan. Men skriker när jag läser detta:
”För dem som tycker att de historiska och lingvistiska kopplingarna här är långsökta: föreställ er att SL tillåter ett parti att annonsera med antisemitiska kodord intill en synagoga på årsdatumet för Novemberpogromerna. Det är i nivå med vad som nu har hänt: natten den 2–3 augusti 1944 fördes nämligen 3 000 romer till gasen i Auschwitz.
     Den natten kallas i historisk litteratur för zigenar- eller romanatten.
     Hela denna natt stördes fångar i närbelägna baracker av romernas ihållande skrik av protest, fasa och raseri.
     Det var den natten.
     Då må det kosta borgarna lite låts-indignerat pipande över pappersskräp och klisterremsor.

Om du inte tror på borgarnas förbruning, läs en som varit med: http://elinalmestad.se/2015/08/10/tack-och-hejda/

Eller kloke Esbati om normalisering.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

tycker du att det är farligt att lyfta en diskussion kring invandring och flyktingfrågan? Är det farligt att ha en kritisk hållning och frågeställning kring invandring?

För jag får nämligen den känslan, och många med mig, att Vänstern metodiskt vägrar att föra en vettig debatt kring just dessa frågor. Istället gömmer man huvudet i sanden och lägger locket på. Att som enda motreaktion istället tycka illa om borgerligheten är ju helt uppåt väggarna tycker jag. Då lyssnar man inte tillräckligt på vad som sägs och blundar lite för verkligheten.

Borgarna tar åtminstone upp ämnet och vågar ställa de där obekväma frågorna. Men blir ständigt bespottade av Vänstern när tillexempel förslag läggs fram att det kanske faktiskt vore lämpligt att ställa lite krav på våra nya svenskar att lära sig svenska m.m. För om vi nu är ett land som ses av omvärlden som ett mönsterland när det gäller flyktingmottagning så är ju sanningen den att vi är fruktansvärt dåliga att ta hand om dom, att integrerar dom och se till att de kommer till sysselsättning. Ganska få länder i Europa är lika dåliga på integration och ge jobb som Sverige vilket bland annat går att utläsa från ett integrationsindex som publicerades av OECD 2013.

Och medans högern tar upp dessa obekväma frågor så står vänsterkanten mållös som vanligt utan egna svar på vad vi kan göra för att exempelvis komma till rätta med tiggeriet. För visst är det ett problem med tiggeriet? Det är ett problem från den utgångspunkten att människor höverhuvudtaget måste tigga. Jag menar inte att lösningen är att skicka tillbaka dom, för mig handlar en lösning om att på ett mer effektivt sätt ta hand om dom här i Sverige.

Nej jag tror heller inte på ett förbud mot tiggeri, det vore att isf förbjuda fattigdom vilket bara är en absurd tanke. Dock tror jag inte blint på att det INTE kan finnas en organiserad brottslighet bakom en del utav de tiggare vi möter. Dvs att ligor ligger bakom tiggeriet vilket bland annat en dokumentär eventuellt kan påvisa. http://petterssonsblogg.se/2015/08/09/bulgarisk-tv-om-tiggande-zigenare-i-sverige/

Sen angående Sd:s sk antiromska kampanj i tunnelbanan så tycker jag nästan att den Vänstermobb som så ursinningslöst förstörde och vandaliserade i tunnelbanan ser minst lika ut som SDs kampanj. Vad ger Vänstern rätten att göra så och ta till våld och nästan rättfärdiga sina våldsaktioner? Dessutom slår man ner och misshandlar en helt oskyldig journalist, Chang Frick, som dessutom har Romskt och Judiskt påbrå och skriker rasistsvin åt honom medans han ligger ner och tar emot slag och sparkar. Den enda som hjälper honom är hans assistent, en man från Rumänien. Ingen annan väljer att rycka in. Istället hyllar vänstermobben misshandeln av journalisten på twitter. Detta är alltså de sk anti-rasister som talar sig varma för rumänska romer och håller högtidstal om att aldrig glömma andra världskrigets fasor och aldrig låta förföljelser av judar inträffa på nytt.

Avslultningsvis är jag absolut ingen hatisk person men jag försöker alltid se till andra sidan av myntet och jag tycker båda sidor i denna debatt har både bra och dåliga lösningar och frågeställningar. Vissa vågar diskutera andra inte.

//Andreas

Helena Duroj sa...

Hej Andreas,
högerns (och Sd:s) frågeställningar är som i Astrid Lindgrens exempel: Har du slutat dricka konjak om morgnarna ännu? De går alltså inte att besvara. De frågar vad vi ska göra åt folk. Vänstern vill att vi ska göra något åt orättvisor, men det vill högern inte höra talas om. Ta gärna reda på vad vänstern vill, innan du skriver om att lösningar saknas.
Helt kort om "vänstermobben" i tunnelbanan: det var några ur demonstrationen som slet ned affischer och som kommer att ställas till ansvar för skadegörelse. Det ser jag inget konstigt med.
Mvh HD