lördag, januari 03, 2015

Litterär årskrönika; biografier och serierUnder år 2014 hann jag med att läsa drygt 140 böcker, de flesta sådana jag inte läst förut och många kära omläsningar. De allra bästa har jag redan bloggat om: Stefan Jonssons Världen i vitögat eller Aron Etzlers Reinfeldteffekten.

Den genre jag läst mest av är biografier, vilket är logiskt. Jag gillar böcker om levande människor, och finner allt färre sådana inom romankonsten.
     Av de nya romaner som jag läst utmärker sig Östergrens Twist. Den fick lysande kritik, för mig obegriplig. Vad jag läste var en bok om män som försökte närma sig en kvinna utan större succé, och ingen av dem var tillräckligt intressant för att fastna i minnet. Den skruv som skulle komma att avslöja alltihop i slutet förstod jag inte ens, för jag hade tappat kollen på dessa tråkiga människor, så distanserat beskrivna.
     Niemis Fallvatten var olik den förra i och med att det var en rasande häftig hålligångroman om sadistsex och svek på gränsen till katastrofen. Men jag reagerade likadant; kan inte uppbåda något intresse för urtråkiga människor, trots att Niemi kör med översvämning där Östergren duggar.
     En tredje roman är Boije af Gennäs Folk av en främmande stam, slutet på hennes trilogi. Dess platthet och pratsamhet är påfrestande, men till skillnad från de två förra lyckas B af G att förmedla tragiken i att bokens huvudperson dött i tsunamin.

Därför väljer jag mycket hellre biografier. Här finns levande människor, i bästa fall levande skildrade. Med biografiformen följer att jag slipper irritera mig på att de inte gör något intressant (eftersom de levde sina egna liv) och slipper fundera på faktagranskning (eftersom den följer i form av fotnoter och det hur som helst inte krävs vetenskapliga belägg). Några bra biografival är:
- Den dag jag blir fri, om Katarina Taikon av Lawen Mohtadi
- Jag vill ju vara fri, om Lena Nyman, av Persson
- Denna dagen ett liv, om Astrid Lindgren av Jens Andersen
- Tove Janssons brev, av Westin och Svensson

Märk väl att de biografier jag nämner innehåller orden fri, liv och brev. Detta kan sägas stå för vad den klassiska flickboken var: ett brev till läsaren om livet och den lilla frihet som finns däri.
     Åtskilliga gamla flickböcker har jag läst detta år, eftersom jag samlar på dem. Den genren, flickboken, räcker för ett helt blogginlägg, något som jag kanske återkommer till, och dessa flickor, i skolan eller på hästrygg, har följt mig från det jag var en och in i sextioårsåldern.    
     Nutidens flickor är större och starkare och mörkare och vassare. De ritar sina böcker. Jag talar om serietecknerskorna, de som är allt utom platta! Förra året var det Lena Ackebo och hennes böcker om SoFo. I år läste jag med största förtjusning Nanna Johansson och Liv Strömquist. Här finns allt som romanförfattarna saknar: påtaglighet, närhet, nerv, liv, spänning, humor, svart samhällssatir.

Avslutningsvis en roman av hög klass, möjligen en pastisch men ytterst välskriven och självständig: Jo Bakers Longbourn, det vill säga Pride and prejudice totalt omskriven ur tjänstefolkets synvinkel. Ett utmärkt arbete!
     Och en litteraturstudie, endast för de närmast berörda: Stina Otterbergs Älska dricka sjunga leva dö, en studie om Erik Axel Karlfeldt baserad på dikten Sub Luna. En underbar sommar fick jag tack vare denna Karlfeldtsällskapets årsbok.

Inga kommentarer: