måndag, februari 27, 2012

Hen är smart

Om man har vuxit upp i en tradition där ”flickor får fria” vart fjärde år... om man har gått i en skola där magistrarna sa ”akta er idag, killar” på skottdagen... om man än i denna dag serveras berättelser om Mannens Magiska fråga som lyckliggör den drömska kvinnan... om det är så, då är det inte konstigt om man tycker det är dags att vädra ut unkenheten.

Om man är utredare och dagligen brottas med textkonstruktioner som ”varje elev ska fritt få välja vad han/hon vill göra” eller ”personalen måste vara uppmärksamma på barnet om det är trött” eller ”här kan en flicka eller en pojke hitta den träning som passar henne/honom” eller andra otympligheter, då är det inte konstigt att ordet ”hen” allt oftare kommer till användning.

Dessa två situationer har inte så mycket med varandra att göra. Det tycks finnas en beröringsskräck för ordet ”hen”, som om ett nytt pronomen kunde slita genitalierna från barnen. När det istället handlar om något så torrt som smart språkbruk.
Om detta skriver Mer vänster i Uppsala.

Sedan kan det, som sagt, vara högeligen önskvärt och angeläget att kasta ut könsstereotyperna genom fönstret och ge ungarna chansen till en gränssprängande utveckling. Men för det räcker inga nyord, då är det nytt handlande som behövs.

3 kommentarer:

Erik Rune sa...

Jag är anhängare av ordet "hen" för att det är så praktiskt. Idag skrev jag ett mejl på jobbet där jag sa ungefär så här: "det är okänt vem som har ärendet men hen bör skriva in det på listan senast 15.30."

Istället för det otympliga "han eller hon" kan vi använda det tympliga (!) "hen". Jag tycker inte att det har med feminism att göra. Men troll är allergiska.

Helena Duroj sa...

mycket tympligt inlägg, E.R.!
fast LITE feministiskt är det ju. eftersom det är LITE öppet och förändringsbenäget.
trollallergi var ordet...

Erik Rune sa...

Jo, visst är det lite feministiskt. Frågan kom upp på jobbet en gång då jag ville protestera och tyckte att det var fånigt att vara just en "han" när alternativet "hen" fanns. Det var efter att någon just hade sagt "vi män ... osv", ett uttryckssätt som jag blir irriterad på.