måndag, augusti 22, 2011

Tveksam Expressen-effekt

Det är inte var dag Politik och poesi hamnar i Expressen! När det sker är det apropå Elsa Beskow, vilket är hedrande.
Orsaken är att boulevardbladet har en artikelserie om Beskow, och i ett dess avsnitt hade de googlat fram att Politik och poesi (110326) kritiserade Beskow ur genussynpunkt (och hyllade henne som beklagligt undervärderad akvarellist, men det var det ingen som märkte).
Att den patriarkala Tomtebobarnen bör förses med egen text till bilderna var något som Expressen citerade, och feministätaren Pär Ström reagerade förstås. I kommentarsfältet till hans blogg görs jag sedan till totalitär censurvän.

Ström har rätt i att jag anser många av Beskows berättelser svårsmälta ur genussynpunkt. Vad han missat är att jag finner Beskow storartad som konstnär. Inget barn bör missunnas att få gå in i hennes bilder, så jag föreslog att förskolepersonal eller föräldrar använder sin fantasi och berättar själva till bilderna.
Somliga har uppfattat detta som att förgripa sig på en oskattbar ikon. Hattstugan tycks ha upphöjts till katekes. Men det jag föreslår är ett samma kulturella medskapande som att sätta mustascher på Mona-Lisa, att vissla Beethovens sjua eller byta ut rimmen i en visa till sina egna barns namn. Kultur är något vi gör tillsammans.

Ett stycke i min text var: “Om någon frågar vad som är viktigast, konst eller moral, tvekar jag inte med svaret. Men om någon frågar vad som är viktigast, estetik eller feminism, då blir det onekligen svårare att svara.”
Nu i efterskott förstår jag att det för läsare som är obekanta med Politk och poesi kan låta hur totalitärt som helst. Den förtydligande versionen lyder:
Om någon frågar vad som är viktigast, konst eller moral, är det naturligtvis konst, som överhuvudtaget inte ska bedömas med moraliska mått. Men om någon frågar vad som är viktigast, estetik eller feminism, blir det onekligen svårare att svara eftersom båda är så viktiga. Jag tvekar om att ta ställning för den rena estetiken, om den ens existerar, på bekostnad av nödvändiga tankeverktyg.

Medveten läsart och aktivt medskapande - inte låtsas som att vissa verk står över samhället och skaffat sig status av oberörbarhet.

Det är inte var dag Politik och poesi hamnar ens i Expressen, så när det sker blir jag lite stolt över spridningen. Sedan ser jag att det alls inte var någon hedervärd referens till Politik och poesi. Det är bara ett citat från mig som vänsterrepresentant, utan länk till bloggen.
Det tycker jag är bra snålt. Lite censuriskt, nästan.

3 kommentarer:

Bengt O. sa...

Jag läste Ulrika Knutsons artikel och tyckte den var rätt bra faktiskt. Men du har absolut rätt i att det var dåligt att inte länka till din blogg. Jag har själv blivit utsatt för detta flera gånger in "gammelmedia". En inskränkthet som väl kommer att straffa sig till slut.

Till slut, ett citat ur minnet:

"Vi äro enbart ogräs vi
och kunna aldrig annat bli."

Just det ja.

Anonym sa...

Som arbetande i barnomsorgen och
fanatisk sagoläsare har jag bara
lagt märke till rytmen i texten och
de fantastiska bilderna.
Inte för ett ögonblick reflekterat
över genus etc.Förmodligen en stor
brist men alla är inte "snillen"!

Givetvis borde Expressen ha hänvisat
till Politik och poesi,inte bara nämt
dej som en radikal vänsterbloggare.
Tycker Gladiatan

Jonas Lundgren sa...

Hej Helena

Du är tyvärr inte den enda som kvinnohataren Pär Ström gett sig på. I en text på sin blogg skriver han om min Newsmillartikel om partiledarfrågan för vänsterpartiet där jag skriver att nästa partiledare bör vara en kvinna. Hans hejdukar gick också i taket och kommentarsfältet svämmade över av hat.

Han är sannerligen en otrevlig prick...

Mvh
/Jonas Lundgren
Clarté och (v)