fredag, maj 06, 2011

En död muslim gör ingen helgdag

Socialdemokraterna har aldrig utmärkt sig för några genombrott i den antirasistiska kampen. När Jämtin försöker sig på mångkultur genom att föreslå en muslimsk helgdag blir det så fel, så fel...
Låt henne gå hem till partiet och försöka riva upp det alltigenom patriotiska beslutet att helgdagsförklara nationaldagen! Då ska hon få höra hur viktigt det är för Oss Svenskar att få visa upp oss. Att i denna konsensus vara bussig och ge bort en helgdag till ett Annat trossamfund (än det Vanliga) gör inget från eller till. Det vill säga, det gör inget för att stoppa diskrimineringen och inget för att främja demokratiskt deltagande.

Gör 8 mars till helgdag. Eller minnesdagen av Förintelsen. Gör det utan att ta bort någon annan dag, så vi slipper de fåniga förhandlingarna. Eller vi kan väl, i detta individualismens tidevarv, få X antal arbetsfria dagar att spendera efter egna preferenser?

Nima Dervish skriver så bra om detta att jag inte behöver fortsätta längre. Förutom två invändningar: Dervish påpekar att Jämtins förslag ökar attraktionen hos Sverigedemokraterna, vilket kan vara riktigt men inte i sig är ett skäl att avstå från att lägga det. Om ett förslag bra ska det drivas utan att låta Sd styra. Men dethär var inget bra förslag.
Min andra invändning är att Dervish utpekar vänstern som att vi ägnar oss åt identitetspolitik. Läs på! Mp har ägnat sig åt sådant. Vi driver jämlikhetspolitik.

- - -
Min dumma fråga om den stora usanska segern på slagfältet i Abbottabad ska rubriceras som mord, var inte så dum. Om folkrättsexperter funderar på saken kan väl Politik och poesi göra det också.

2 kommentarer:

Helena Duroj sa...

när jag skulle svara på din kommentar, gladiatan, råkade jag radera den! det var inte fint gjort.

du frågade om identitetspolitik och postmodern vänster. wiki säger: "Identitetspolitik är ett synsätt inom framför allt den postmoderna vänstern[källa behövs] som betonar begrepp som normer, kultur, etnicitet och genus i analysen av samhället.[källa behövs] Vissa [Räkna upp exempel på personer?] menar att det finns en motsättning mellan identitetspolitik och klassanalys.[källa behövs]"

den vänster jag tillhör menar att etnicitet är en viktig faktor att använda tillsammans med kön och klass när man gör en samhällsanalys. och som sagt, vi talar om jämlikhet, inte om proportionell rättvisa för gruppidentiteter.

Erik Rune sa...

Kontrasten är givetvis slående mot borgerliga medias och debattörers likgiltighet för folkrätten. Jag minns ett tillfälle före 2006 års val då Lars Ohly (v) i en radiodebatt ensam försvarade FN-stadgan och internationell lag och rätt mot fyra skrattande borgerliga partiledare som anklagade Ohly - och alltså även FN-stadgan - för kommunism och att inte kunna skilja mellan "demokrati och diktatur". Jag tror att de borgerligas förakt för folkrätten beror på att det är USA som har makten i världen och att Sovjetunionen är borta.