måndag, december 06, 2010

Borgerlig bekvämlighet, borgerlig feghet

På ledarsidan ska vi möta tidningens ideologiska profil. Gärna anslående och tillspetsat. Vilket berättigande har då en ledarskribent som lyfter fram utslätning, ideologibrist och privatmys?

Claeson lånar idag repliker ur filmen Fanny & Alexander för att beskriva hur belåtna vi borde få vara: ”Vi Ekdahlare vill inte genomskåda världen, vi ger tusan i de stora sammanhangen. Vi vill leva i den lilla världen.”
Ett fall av andlig lättja som Claeson menar att vi bör ta till oss för att få ett opolitiskt privatliv. För att få krypa in i en liten värld ”skyddad från feminism och socialism” med tomteluvan över ögonen. I samma förment opolitiska anda ger Claeson beröm till Reinfeldt som har anpassat ideologin till verkligheten och gjort sina förändringar begripliga tack vare budgettaken!

Så visst platsar Claeson som ledarskribent. Hycklad ideologilöshet och låtsad intressegemenskap i julmysets famn är så tillspetsat att det skär i öronen. När borgarna har slagit sönder solidariteten och sammanhållningen och skamlöst går in för livsnjutande ojämlikhet måste de maskera det som icke-politik för att inte riskera att något ideologiskt knorrande når upp till de smakfullt inredda vindsvåningarna. Ohöljt egoistiska och andligt lata måste de skyddas från varje ifrågasättande av den egna så kallade livsstilen, varje påpekande om hur beroende den är av andras arbete.

Det är bara på film det är beundransvärt: att ordna en så läcker och ombonad dekor att den fege ekdahlske borgaren kan härja och domdera som en riktig karlakarl när han fått i sig ettpar konjak, trygg i vissheten om att husan håller tofflorna varma och tömmer pissepottan.

Utan att blanda in fiktiva filmgestalter skriver Dagenskonflikt rakt ut om den borgerliga hegemonin, till exempel:
Genom att undvika att tala om ideologi och drömmar har regeringen Reinfeldt skapat en bild av sig själv - - - som sanningens bärare och objektiv tolkare av verkligheten. Här ligger all makt och allt ansvar hos individen, samtidigt som denne individs omgivning är en strukturbefriad konstant.
Ideologi - - - bör åtminstone erkännas som sådan och inte maskeras i lögner om metafysiska marknadsfunktioner
.”

Folkhälsorapporten 2010 skriver: "År 2007 uppmättes de högsta inkomstskillnaderna sedan Statistiska centralbyrån började sina mätningar 1975".
Av intresse?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Massan håller borgarna med dubbelhakor.

Claesons rader borde kanske tolkas som
parodi men han är kanske för feg, för
att skriva som det verkligen ser ut i
samhället,efter Reinfeldts budgettak?

Kanske man redan tagit julefrid och
startat privatmys?Drar ner persienner
för att slippa se,de utförsäkrade frysa
Funderar Gladiatan.

Anonym sa...

Det är en gammal tro inom marknadsliberalismen att " en osynlig hand" ställer allt tillrätta. Detta försöker Reinfeldt manifistera genom att låta allt vara upp till individen: den som lyckas är värd det, den som misslyckas är förmodligen iaf inte till nån nytta. Det ligger på individen - alla kan om de vill oavsett förhållanden eller omständigheter. Beska droppar till julbordet.

Anonym sa...

ps. det var det här jag egentligen menade med mitt inlägg. Den feghet som snärjer sig runt sig och sitt, sitter runt sina separata eldar och myser med någon stenåldersmoral. Det är den mentaliteten man hör och ser och läser mest om varje dag. Därför frågade jag: var är poeterna. Jag ställde frågan väl medveten om att jag står långt utanför den krets av skribenter och författare som annars för diskussionen.