tisdag, juli 13, 2010

Trist och oupplyst

Fruktansvärt trist att läsa om burkaförbudet i Frankrike. Ett land som jag alltid högaktat för dess rationalitet kommer fortsättningsvis att bötesbelägga den kvinna som bär burka, och kräva ett högre bötsbelopp av den man som tvingat henne till det.
Alltså går franska staten in för samma typ av brott som den tänkte maken: att utöva tvång mot individens klädsel. Ty i ett modernt, upplyst samhälle borde det vara så att ingen kan påtvingas ett klädesplagg, och ingen kan förbjudas ett klädesplagg.

Ett argument som stundom används är att vissa yrken inte kan utföras i alla sorters klädsel. Detta är uppenbart och utrett, och hävdar man sin rätt att gå i ansiktsmask eller naken kan man inte få alla typer av arbeten. Den som vill jobba på bank får inte gå i shorts. I årets värmebölja är det fjantigt, men arbetsgivaren får bestämma även de fjantigaste saker. Klädseln har vi rätt att behålla, men kanske inte försörjningen. Och hotet om fattigdom är väl en av de starkaste påtryckningar som finns.
Ett annat argument är att alla människor måste gå att identifiera. Vilket går, om alla människor bär ID-handlingar. Numera gör vi vanligen det, har med oss det som i min ungdom kort kallades ett leg. Det var före 1914 man kunde resa genom Europa utan pass - inte under unionstiden.

Att opåkallat efterfråga en medborgares leg på öppen gata anses brutalt och fascistiskt. Men det görs. I synnerhet franska polisen har dåligt rykte därvidlag, och jag försvarar inte oskicket. Men att i terroristbekämpningssyfte avkräva en fundamentalist ett för henne motbjudande klädskick är olycksbådande kontraproduktivt.
När identiteten av någon anledning måste bekräftas är det leget som gäller. Inte kläderna, och i en storstad knappast ansiktet!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med leg-är.
Man måste kontrollera med ansiktet
att det stämmer.
Annars kan man ju använda vilkens leg
som helst??
Kanske man antar lagen med tanke på
kvinnornas bästa?Måste vara fruktans-
värt gå omkring i svart burka i värmen.
Förstår hur du tänker:Individens frihet
Ibland är det ju inte självvalt- tyvärr. Gladiatan

Johan Kraft sa...

En liten tankevurpa av dig: Om man inte kan verifiera fotot på leget mot ett ansikte är det inget värt.

Dessutom tycker jag att burkabärarna spottar på den europeiska civilisationen som försörjer dem med bidrag utan motprestation. Är man då så otacksam att man inte kan anpassa sig, finns det flera länder utanför europa man kan flytta till. Där får man dock inga bidrag.

Joakim sa...

oupplyst. Ah så klar en vänsterblogg. Förtryck är ju okej för dig då :D Varför skriver du den här bloggen? Ska du inte ta hand om hem och barn? Usch har du ingen moral!!!

Helena Duroj sa...

ingen har sagt att människan ska dölja ansiktet i det ögonblick det finns ett tvingande behov av omedelbar identifikation.

men den belgiska och franska nya lagstiftningen säger att människan ska tvingas visa ansiktet överallt och alltid därför att det känns mest bekvämt för omgivningen.

det går emot individens rätt.

Tobbe sa...

Detta är ju ett slag mot islam. Så är det. Frågor väcks: Hur reagerar vi mot en lag som tvingar oss att gå med bar överkropp? Får man täcka sitt ansikte vid sträng kyla?

SoS sa...

Jag tycker du är otydlig när du skriver att "arbetsgivaren får bestämma även de fjantigaste saker". Tycker du att arbetsgivare ska få bestämma över anställdas klädsel eller inte?

I Sverige har vi på senare år haft flera rättsfall där arbetsgivaren har stämts av DO för diskriminering när man kräver kortärmat eller förbjuder kjol.

Ett exempel av många: http://www.do.se/sv/Om-DO/Stamningar-och-forlikningar/Forlikning-stadbolag/