onsdag, januari 06, 2010

Björnen sover. För tillfället

Den som inte är nöjd med sin bostadsort ska flytta! Rayman i SvD tror att det formligen kryllar av bra, billigt, väljbart boende eftersom hon föreslår ett platsbyte mellan lantisarna som hatar varg och 08-orna som hatar bilar. Vitsigt föralldel, men den som gillar både stan och landet kan ändå ha vissa synpunkter på sin miljö.
Är det en plats man älskar är man faktiskt skyldig den ett visst engagemang.

Utan kunskaper om vargjakt är jag förbryllad över aggressionen mot ett djur som är så sällsynt och så skyggt. Jämför med björnarna!
En del av glädjen i att bo på landet är att irra omkring i skogen i timmar. Då helst utan att hela tiden vara livrädd för ett björnmöte. Enligt lokaltidningarna är det åtminstone en person om året som rivs av björn. En och annan björn skjuts också av, för trafikens och kanske köttets skull, men jag har aldrig hört ett sådant liv om saken som det alltid blir om de fåtaliga vargskrällena.

Finns väl massor med elaka djur att skjuta, förresten. Innan jag lägger fångstgrop för rådjur är det bra att någon som inte jäser av emotioner har fått bestämma reglerna.

När det gäller frågan om bil i stan är förstår jag Rayman än mindre. Det är på landet bilen är oumbärlig, en teknisk länk i näringskedjan. De stadsbor som envisas med att korka igen vägarna med sig själva är förmodligen inflyttade från någon avkrok där man aldrig lärt sig det urbana beteendet att raskt knalla på i en halvtimme i rät linje.

Sedan har vi de bestialiska småkrypen! Här en FB-grupp för den som tycker man ska jaga fästingar istället. Smittspridande blodsugare vilka som bekant hör ihop med rådjur och därmed kan förena land och stad i gemensam kamp!

- - -
En helt annan vinkling på vem som ska flytta har Aktuellt från ett kafébord. Läs om pojkliberalismen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Björnar är asätare
finns ett inbyggt straff i dess kött.

Själv hör jag till dem som matar
rådjur,hjortar etc
trots jag bor i centrum.

Inavel bland vargar
ger sjuka individer men
hur kan man veta, det var dem,de sköt?
Borde ha skötts bättre,av kunniga.
Gladiatan

Erik Rune sa...

Ja, vem ska flytta? Jag har funderat litegrann också på likheten mellan liberalernas flyttkrav på kritiska människor och 1990-talets Ny demokratis liknande krav på invandrade kritiska människor ("passar inte galoscherna ..." osv). Det är i båda fallen ett sätt att skapa likriktning. I Stockholm ska kritiken mot t ex bilar upphöra, menar liberalerna, genom att kritikerna inte bor kvar. Mångkulturellt fast i olika länder då, tyckte NyD. Pluralism fast uppdelat på landsändar, tycker liberalerna. Kunde de landsförvisa alla icke-liberaler skulle de väl ha gjort det för längesen; en hemlig liberaldröm.