tisdag, januari 19, 2010

Avskaffa stupstocken

De rödgröna har presenterat sitt förslag till förbättrad sjukförsäkring där den nya ”stupstocken” efter 550 dagar avskaffas. Med en ny regering ska statliga resurser satsas i en rehabiliteringsfond så att människor verkligen får tillgång till rehabiliterande insatser. Den sjuka ska få aktiva insatser under hela sjukskrivningen vilket ska stämmas av med jämna mellanrum, och det ska bli möjligt att studera på deltid under sin sjukskrivning för den som klarar av och behöver det. Mindre stelbenta regler, och bättre hälsa!

Bäst i den rödgröna artikeln var en bisats om hur de sjuka idag prövas ”mot en fiktiv arbetsmarknad”. De borgerligas moralistiska regler om hur mycket du måste arbeta skulle vara rimliga om det vore skriande behov av vilka två armar och ben som helst på arbetsmarknaden - om arbetsgivarna tävlade om de sökande, om studenterna slets från högskolan för att omedelbart sättas i för landet lönsam verksamhet, om pensionärerna kom tillbaka några timmar om dagen för att med gemensamma krafter höja produktionen.
Men den arbetsmarknaden är fiktiv.

Det är inte lätt att fuska till sig en anställning som om man vore frisk, när välutbildade entusiastiska individer skinande av hälsa står långt före i kön.

3 kommentarer:

Jane Morén sa...

Du har precis uttryck en del saker exakt som jag skulle ha velat kunna formulera det.

Anonym sa...

En fiktiv arbetsmarknad
vore verkligen nyskapande-modern.
Kanske som spel, där arbetstagaren
deltar genom sin joyistick.
Får lön efter antal "träffar"
Olika arbetsplatser finns att besöka
-något för alla kunskaper-färdigheter.

Till vilken nytta vore detta?
Kanske Alliansen-Moderaterna
har svaret?
Hoppas Gladiatan

Erik Rune sa...

En borgerlig skolpolitiker i Stockholm som kan vara värd att titta på:

http://helentornqvist.blogspot.com/