fredag, december 11, 2009

Uppretade muslimer och poeter

För några år sedan blev två av mina kolleger osams. En av dem, Ali, fick då höra att han kanske har svårt att samarbeta med kvinnor, han som är muslim.
Ali blev ännu mer förbannad än han redan var. Jag glömmer aldrig hans rytande: ”Jag är inte muslim, jag är socialist för helvete!”
Till saken hör att Ali inte var så lätt att tas med alla gånger. Han var lynnig och ojämn i humöret. Somliga är det. Den aktuella konflikten förvärrades alltså rejält när andra förirrade sig på kulturella sidospår.

Tänkte på det idag när jag läste om ateisten som blev muslim i Flamman.

- - -
Sveriges poeter kan ännu stå raka i ryggen. Knappt en tredjedel av de tillfrågade ställer upp på att skriva kärlekspoesi till prinsessbröllopet (eller love poems till princess weddingen som det väl heter på nystockholmska).
Liljevalchs-chefen som kom upp med idén tycker det är ”lite larvigt att folk är så känsliga”.
Men folk är framför allt olika. Om han tycker det är festligt att gå emot sina övertygelser och fjanta bort sitt yrkesuppdrag behöver inte landets kulturarbetare tycka detsamma.
Lite larvigt att inte inse det, faktiskt.

Dahlgren har samlat vassa citat från poeterna.

För övrigt anser jag att Haga ska vara park

5 kommentarer:

Erik Rune sa...

Fast man skulle ju kunna skriva dikter i protest mot bröllopet. Vad händer om en poet brister ut i en kärleksförklaring till republik?

Anonym sa...

Protest dikt:
Till detta är jag nödd och tvungen
fast jag inte gillar kungen.
Liten sessa, näpen fin
bakom ryggen får hon flin.
Ropen skalla från alla
-Republik Republik Republik

Ett litet bidrag fr Gladiatan

Erik Rune sa...

En förslag till Politik och poesi: borde inte ett poeternas uppror mot monarkin, bröllopet och parkförstörelsen utgå från just denna blogg? Den heter ju faktiskt "Politik och poesi". Varför inte göra ett upprop?

Helena Duroj sa...

tack för förslaget,erik rune. men med tanke på den ringa tillströmningen till namnlistan Haga ska vara park (för att inte tala om gamla antirasistiska uppropet jag höll igång) så tror jag inte resultatet skulle bli så hävvlit.

Anonym sa...

Islam och muslimer förknippar man för deet mesta med bomber mot civiliserade länder och annat jättetråkigt. Men här kommer nåt kul för en gångs skull. Om man sätter in ett bindestreck i muslim blir det kuligare - titta här:
Mus-lim, va´sägs om de´?