måndag, december 28, 2009

Nazister och folk

Rekommenderas: God dag, kampsyster, en bok om kvinnorna i extremhögern av Blomquist/Bjurwald. En mycket intressant redogörelse för vad det är gör att uinga kvinnor idag dras till våldsamma rasistiska rörelser där kvinnan betraktas som avelsko. I extrem sammanfattning är det två motsatta lockelser: man vill tillbaka till köket, eller man vill ut och sparkas.

Ett avsnitt i boken ägnas åt Vera Oredsson, år 1975 av sin make utsedd till partiledare för dåvarande svenska nazistpartiet. Sveriges första kvinnliga partiledare, dock inte en vald sådan, för det nazistparti som grundades år 1956 och nu äntligen har lagts ned, enligt vad Expo berättar. En orsak till nedläggning är sjukdom hos den åldrade partiledningen (paret Oredsson). En annan tycks, väl att märka, vara framgångarna för Sverigedemokraterna.

I Oredssons egna skrifter, citerade i God dag, kampsyster, berättar hon minnen från sin barndom i nazi-Tyskland. Framgångsberusningen, hoppet, kreativiteten: ”Flaggstängerna blommade!”

Den hoppfullheten kan vi också ta del av i den tyska dokumentärsamlingen Tredje rikets uppgång och fall. En dvd-cykel med delvis privat smalfilmsmaterial från 30- och 40-talens Tyskland. Åtskilliga hittills osedda bilder visar glada semesterfirare bland militärparaderna vilket ger en ny inblick, framför allt i de dåtida ännu inte utbombade tyska städerna. Men speakertexten är högst diskutabel.
Det börjar med berättarens bemödanden att få oss att förstå Versailles-fredens orättvis och hur djupt den kränkte varje tysk, så att hämndbegäret ska framstå som naturligt. Det fortsätter med hans envisa kvardröjande vid idyllen ”också mitt i kriget”. Att människor tyckte om att idrotta och sjunga, att människor tyckte om att vara tyska! – javisst, men i vilken utsträckning som helst? Det stämmer väl med Oredssons barndomsminnen som gjorde henne till övertygad nazist livet ut. I hela berättarframställningen går det igen att ”folk fick det bättre” under Hitler. Gång på gång vädjar han om vår förståelse: ”semester, pension… folk fick det bättre!” Riktigt osmakligt blir det när berättaren gläds åt att alla som blev utbombade i Tredje riket fick en ny bostad – eftersom han inte talar om vem som bodde i den förut.

Ordet ”bättre” är inte en direkt lögn. Semester är bättre än att inte ha semester. Men ordet ”folk” används i berättartexten på samma vis som A Hitler och V Oredsson använder det. Det betyder att somliga får det bättre, och de som inte får det är inte folk!
Kalla det att vara rasist-döv: att inte höra när det görs skillnad. Att inte se att någon lever och arbetar vid din sida utan att vara "folk".

Gläds åt nazistpartiets nedläggning.
Lyssna varje gång någon talar om folk.

- - -
Johannes blogg handlar om någonting helt annat, men jag länkar för att han skriver om Folk ocih folk. För övrigt, skriv under på att Haga ska vara park!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ett intressant boktips!
Jag läser Bosse Schöns Hitlers svenska soldater just nu, den är bra!
Håkan Blomquists bok om Artur Engeberg är oxå bra.
Läste före jul biografin om Sigrid Hjerten & Isaac Grunevald, där får man en bra inblick i hur kultureliten i Sverige på 20 & 30-talet oxå var mkt. antisemitisk.

Hälsn Alf Norberg

http://alfnorberg.blogg.se/

Anonym sa...

Unga dras lätt till rörelser
har väl med flockmentaliteten att göra?
Få tillhöra en grupp,som hörs o syns
över alla andra,ger ett slags makt.
Man sysselsätter poliser-myndigheter
Tror stenhårt på sin ideologi..
Finns alltid en "psykopat" som ledare
som skriker högst men är fegast, då
det verkligen gäller.
Själv tror jag dagis' bidrar till
flickors medverkan i extrem rörelser.
Är ju redan vana vid att tillhöra en
grupp och tycker det ger trygghet, i
synnerhet om de misslyckas i studier?
(Intressanta bokförslag-verkligen)
Gladiatan

Anneli sa...

Mycket intressant bok, jag har läst den.

En fråga jag ställer mig är dock varför vänstern och feministerna inte säger ett pip om islams rasism och användande av kvinnor som avelskor och dessutom inskränker deras mänskliga rättigheter på ett mycket strängt och obehagligt vis som inte på något vis kan betraktas som jämlikt!

Iofs finns bleka skuggor av detta synsätt i kristna o judiska extremsekter men i islam är det den normala synen och de kvinnor som kämpar för frihet som betraktas som extrema och alltför ofta mördas.

Erik Rune sa...

Man måste nog ta in hela bilden. Villigt ta in hela bilden. Ett parti finansierat av storföretagen. Fört till makten av högern. Och ändå: NS hade stöd, acceptans eller samtycke av stora delar av folket, i omröstningen om Saarland 1935 troligen av en majoritet. Förtryck kombinerat med traditioner, utrikespolitiska framgångar, rasism och vissa välfärdsreformer kan man nå långt med. För att kunna bekämpa fascismen måste man kunna se den i dess helhet. Villigt kunna se.

Erik Rune sa...

På tyska finns ordet "völkisch". Det är ett naziord. Jag testade det på en som var med på den tiden och hon ryste till. Och på franska betyder det pöbel. Tror det är enklast på svenska med folket eftersom ordet här bara står i motsats till överklassen.