onsdag, november 04, 2009

Före detta arbetarparti

”Några steg i rätt riktning. Men socialdemokratin måste tillbaka till sin gamla ståndpunkt, skola och välfärd i gemensam regi.” Det är vad gamle socialdemokratern Enn Kokk säger om den nyligen avslutade socialdemokratiska kongressen.
Den förvisso trivsamma kongress där man kan undra om de fattade något socialdemokratiskt beslut överhuvudtaget.

Från en vision om en skola för alla - vår gemensamma grundskola, offentligt ägd och driven - har de moderna socialdemokraterna efter mycken beslutsångest och hummande gått med på att vinstuttagen i privatskolorna ska dämpas.
”Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägarnas vinstuttag.” Självklart! Meningen låter radikal för att vara i dagens Sverige (för trettio år sedan skulle den låtit enbart absurd). Men det som följer av den är endast att reglerna för att starta privatskola ska skärpas något, i syfte att höja kvaliteten. Detta lär knappast skrämma skiten ur utbildningsföretagen.
Som några kloka socialdemokrater redan har förstått är det mycket svårt att återta tillgångar men redan har förskingrat.

Men vad är att vänta av ett före detta arbetarparti som medvetet beskriver sig som mittenalternativet i tron att man kan göra nytta för alla?

Enn Kokk igen: ”Ett parti som inte längre bärs av någon längtan får nog finna sig i att både tappa medlemmar och väljarstöd.”

Minns drottning Kristina: ”Den som vill hålla sig väl med alla, är inte vän med någon.”

- - -

Här ett utsökt citat från jj.n apropå att kommunister är hemska, men affär är affär:
”Kanske har man hos SvD insett att Kina inte är någon kommunistisk diktatur utan agerar tillräckligt kapitalistiskt för att man ska bortse från diktaturdelen i deras styrelseskick?”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Moderna tider-kan göra det omöjligt
följa gamla ståndpunkter.
Svävande..hit och dit..böljande beslut
gör det ännu möjligt ändra sej?
Driva skola..utan vinst-föga lockande
Allt skall ju generera enorma inkomster
annars inte lönsamt att satsa på.
Trivsam kongress-som kafferep
de medverkande kapitalister-kanske?
Kanske dags höja kvaliteten-även där?
Fördela resurser rättvisare-höjer
livskvaliten för alla!!
Tycker Gladiatan

WazahP.essO sa...

Sån hyckleri. Vinst och pengar är incitament för ALLA människor, möjligen utom redan rika människor att göra något. Varför ska man alltid bestraffas för att vilja vara framgångsrik i Sverige? Är det inte framgång som skapar välstånd??

Nils Johansson sa...

Gillar det du skriver. Jag har själv en vänster-blogg och jag vill engagera mig mer än jag gör nu men...det stora men...jag känner i nuläget att det inte finns något alternativ i politiken för mig.

Jag var ett kort tag med i ett litet vänsterparti-förbund på Gotland under mina studier där. Men jag tror på den socialdemokratiska ideologin och tyvärr så tycker jag att det inte finns ett sådant parti idag. Det enda parti som möjligtvis har vänster-tendenser är ju vänsterpartiet som tyvärr är inordnade under sossarna och därmed ett mitten-parti.

Vad har du för råd till mig, 24 år, man, snart utbildad akademiker med arbetarbakgrund och som vill engagera mig utan att sälja bort min ideal och värderingar?

Helena Duroj sa...

@ nils: roligt att du gillar min blogg. det stämmer att det inte finns något socialdemokratiskt parti idag. vänstern är socialistisk (inte mitten som du anser) och SAP närmast socialliberala. men det finns annat engagemang än partipolitik, olika gräsrotsrörelser som påverkar genom någon viss fråga. vill man inte alls kompromissa idealen mot klasskampens reella villkor är nog ett kloster den mest renodlat idealistiska miljön. ;)

J.N sa...

Kul att du gillade de du citerade :) Jag har alltid tyckt det är märkligt att man slår i skallen på folk att Kina är en kommunistdiktatur som man ska sky som elden. Inget mig emot som är demokrat och mot diktaturer. Men sen när kommunistdelen trillar bort så tycks kritiken mot den fortsatt lika hårda diktaturen som bortblåst... Det är obegripligt ärligt talat.