torsdag, april 30, 2009

Kungliga presenter

Kungligheter får mycket små eller mycket stora presenter, säger fantasyförfattaren Pratchett. Små saker som graverade näktergalsägg, eller stora bångliga tingestar som sjuglasvagnar och hertiginnor.
Grattis Carl Gustaf! – så har vi det sagt. Jag missunnar ingen att få en födelsedagspresent.

Men jag är djupt kritisk till att Victoria får en stor bånglig tingest som Haga slott utan att någon funderat över följderna. Enligt Expressen (papper) var hon och fästmannen ”glada som barn” och har redan börjat fundera över inredningen – ett exempel på såväl smak- som aningslös journalistik med tanke på de generationer barn och vuxna som haft utflykter i Haga som kärt nöje, men som kommer att vistas där under bevakning i fortsättningen.

Redan nu står vakter vid slottet dygnet runt, förmedlar annons- och skvallerorganet Mitt i Sundbyberg (papper). Då frågar man sig hur politikerna i grannstaden Solna reagerar på detta kommande ingrepp i medborgarnas kultur- och friluftsliv?
Jo med stolthet och glädje. Stora famnen. En äkta prinsessa i stan!

Moderaten joddlar om stärkt varumärke och mer turism. Men frågan är vad turisterna ska titta på i fortsättningen, om de inte som tidigare kan flanera mellan kulturminnena i Haga. ”Vilken annan stad kan visa upp något sådant” säger M, som om en prinsessas bostad vore ett sagans underverk och hennes blotta närvaro skänker glans åt Solna, en välordnad och trevlig men ganska utslätad gammal socken mellan trafiklederna.
Tyvärr stämmer även vänstern in i det hjärtliga välkomnandet. Man vill helt enkelt ha fler invånare - men har inte kommit på idén att Victoria kan köpia någon av de bostadsrätter som Solna har så gott om. Vad tillgången till parken beträffar ”hoppas” man att den inte försämras.

Hoppas kan man ju alltid göra. Mina förhoppningar skulle vara betydligt starkare om ansvariga politiker hade gjort en konsekvensbeskrivning över säkerhetsåtgärderna innan de börjar låna ut gratis representationsbostäder åt folk som mycket väl kan skaffa det själva.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kungliga presenter?
Hörde att han också får böcker
Det är dock bara Silvia som kan läsa

Redan vaktar man Haga slott
Rädda för gömda bomber-kanske?

Solna'borde kanske följaupp sagan
Döpa om det mesta som finns'till
prins och prinsessa?

MVH Gladiatan

Erik Rune sa...

Monarkin har ingått i den osynliga självklarheten. Hur spräcka självklarheten och göra monarkin synlig? Kanske genom att visa hur pinsam den är. Slentrianmässiga monarkivänner märker inte att de är löjliga. Det kan ändras. Sedan måste man nog börja inse att monarkin inte är en kvarleva utan ingår i nutiden.