fredag, april 10, 2009

Ateism ingen succéprodukt

Gårdagens understreckare innehöll en kritik av ateismen som visserligen var felaktig med ändå intressant. I artikeln framförs att ateismen har förlorat i styrka på grund av att postmodernismen avvisade dualismen som grund för tänkandet. Skribenten missar alla ateistiska marxister som skiter i postmodernism därför att de är ointagligt övertygade om att det finns en enda verklig verklighet och att den är materiell.
Om ateismen förlorar i styrka, som artikeln säger, tror jag snarare det är den allmänna sekulariseringen som får ateismen att framstå som överdriven och högljudd.

Jag vet inte om Jöran Fagerlund är ateist, men han skriver en rolig, elak påskbetraktelse om Jesus’ pr-trick, om hans och hans fars iscensättning och lansering av succéprodukten kristendom. Särskilt beklagar Fagerlund den tragiska Judas-rollen, funderar över varför mannen måste offras och vänder på rollerna – anser att det var Jesus som svek.

Fantastiskt hur den berättelsen ger stoff att fundera och psykologisera över i alla tider! Därför håller jag inte med Fagerlund om att påskhelgen borde bytas mot 8 mars. De verkligt stora berättelserna finns det all anledning att fira!

4 kommentarer:

Erik Rune sa...

Ja, ateismen hänger ihop med teismen. Utan teism svalnar ateism vilket kan anses ha hänt i Sverige.

Judas spelade (i likhet med Jesus) självuppoffrande sin roll i gudsdramat. Till skillnad från Jesus belönades han dock inte för sin insats med uppståndelse. Tvärtom blev han en fördömd. Det kan därför se ut som om Judas gör det större offret. Subjektivt, individuellt är det kanske också så. Men skillnaden är att Judas inte var Guds son. Sant eller falskt, dramat går att resonera om (ett sätt att göra det är att hålla sig till dess inre förutsättningar, vilket kan bli intressant nog).

Friskytten sa...

Ateismen vinner terräng långsamt men säkert och har gjort så i tusentals år. Ingen tror längre att åskan orsakas av hammarslag eller att jorden skakar för att Loke vrider sig i plågor. Som förklaring till fysiska företeelser i världen har den där gud tjänat ut sin betydelse. För några fungerar dock religionen som en förklaring till varför. I min mening är det dock att göra sitt eget önsketänkande till sanning.

De som tror på tomtar, troll och varulvar blir allt färre. Jag är övertygad om att tron på allt övernaturligt med tiden kommer att bli allt mindre.

friskytten.blogg.se

Garm sa...

Judas blev fördömd av människor och av kyrkan, men jag tror inte han blev fördömd av Jesus/Gud som ju är desamma. Jesus sade till Judas att gör det du måste göra.

Gud förlåter synder och frågan är om det Judas gjorde ens var en synd?

Anonym sa...

Ateismen förlorar pgav postmoder-
nismen?
Allt är relationellt o kontextuellt?

Den moderna människan vill-nytt
Vill se sammanhang
Satta i rätt omgivning
I en övergripande situation?

Hur kan någon få ut något vettigt
ur det?
Klart man tycker att Jesus svek
Han gjorde ju inte motstånd-under
Trodde stenhårt på sin himmelska far
Ler!

MVH Gladiatan