fredag, mars 20, 2009

Socialistisk debatt med kulturkritik


Senaste numret av Socialistisk debatt ("Kultur/kritik" som du köper här) är ett kulturnummer som väl fångar kulturens mångfald, spretighet och nödvändighet. Bravo – både politik och poesi! Tidskriften rymmer en introduktion till Terry Eagleton, en brittisk marxistisk kulturteoretiker, vars essä Vägen till postmodernismen väcker många idéer och stundom även motsägelselusta. Bland övriga skribenter finner vi
- Åsa Linderborg som ställer den snälle elefanten Babar till svars som ärkekolonialist
- Lotta Lagercrantz som berättar om sin konst, skulpturer av armlösa mäktiga män
- Mia Sand som knyter ihop Hollywoods filmproduktion med den usa:nska krigsindustrin, och samtidigt lyckas göra ett inlägg i den märkliga frågan om dokufiktion
- Anita Persson som låter Aino Trosell berätta om ett tufft försök av arbetarförfattarna att genom en lästurné ta det tillbaka
- Gunilla Palmstierna-Weiss som skriver tänkvärt inlägg om konstnären som en skapare och spridare av arbete - arbetstillfällen - åt andra

Slutligen är vi inne på det kulturprogrammatiska området. En svidande kritik av Alliansens kulturutredning får vi av Lars Göran Karlsson, med intressanta jämförelser med kulturpolitiken av år 1975, och Ann Mari Engel berättar om förslaget till nytt kulturprogram för Vänsterpartiet (finns också en insändare i Flamman, dock ej på nätet.)

René Vázquez Díaz efterlyser intellektuell frispråkighet, här ett citat: ”Vad tiger man om idag? Våra dagars globaliserade kapitalism kräver en ny påtvingad entydighet. Den som skapar sprickor i entydigheten försvinner ur de stora indoktrinerande organens spalter. Entydighetens viktigaste uppgift är att dölja sambandet mellan vår livsstil som ’frossande herrefolk’ och världens konflikter, terrorismen inkluderad.”

Efter det förstår jag inte varför Ekdahls jävla tradiga stycke om "den lilla djävla kulturen" ska ta upp sån jävla plats i en i övrigt jävla bra tidskrift?

Gratulationer till vårdagjämningen och Nouruz!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag undrar om du hunnit läsa artikeln som linderborg skrivit om Babar? Bygger hennes artikel på den chilenska litteraturvetaren och belgiska sociologens (Dorfman och mattelart) artiklar om kulturimperialism i barnserier?

Jag är lite nyfiken och frågar dig innan jag själv går och läser den senaste nummern!

Dorfman och Mattelart har annars en klassiker som du kanske redan vet. Den heter "konsten att läsa kalle anka". Det är en mycket intressant marxistiskt tolkning av kulturen riktad mot barn. Visserligen är boken skriven i en chilensk och latinamerikansk kontext men den är ändå intressant att läsa och finns på svenska stadsbibliotek! Rekommenderas varmt till alla som är intresserade av kulturimperialism!

Anonym sa...

Politik innehåller verkligen mycket
Poesi

Tänk bara på alla färger' som är
inblandade....

Orden-som beksriver vad alla vill
och lite till...

Som en dikt!


MVH Gladiatan

Helena Duroj sa...

sorry vladde, jag hoppade linderborg denna gång eftersom jag just läst en liknande krönika av henne i samlingen "håll med eller håll käft". tack för tipset om kalle anka!

Alla smutsiga detaljer sa...

Socialistisk debatt, jag förstår verkligen inte att den skriften inte har fler läsare/prenumeranter än vad man har. Det är en stor gåta med tanke på kvaliteten på arbetet och aktualiteten i ämnesvalen.