fredag, mars 21, 2008

Jesus hoppar fram

En långfredag nästan lika snöig som denna gick jag till numera nedlagda biografen Vinterpalatset. Enda filmen som fanns att se denna långa kalla dag var Mannen från Nasaret med Max von Sydow som Jesus. Jag minns att kassörskan inte trodde att en ung tjej skulle vara intresserad av en sån film. Men jag blev djupt gripen, handlingen ligger mycket nära evangelierna.
När jag många år senare var i Jerusalem stannade jag till på Via Dolorosa, än en gång djupt gripen. Jag såg just den portal där Jesus stod och flåsade när han bar korset! Sedan insåg jag förstås att det var Max von Sydow som flåsat där. Detta säger något, men jag vet inte om vad.

I efterhand har jag omvärderat både filmen och von Sydows tolkning. Han gör Jesus till en salvelsefull långpratare, bitvis sentimental. När det sista den karln hade råd att vara var just sentimental. Klipp av! Följ mig! Ingen tid att fjanta runt, ledsen mamma, men jag måste göra dethär. Den radikaliteten saknas ofta i Jesus-bilden.
Ännu oftare saknas hans humor. Jesus som trickster, den som alltid är någon annanstans, slår igen från oväntat håll. Vem tror du att du har korsfäst, en människa? Hoppsan, det står en gud bakom ryggen på dig! Varför tittar du in i tom grav? Trodde du för ett ögonblick att Jesus snällt skulle ligga där man lagt honom? Sånt gör han aldrig!

Om du inte gillar att prata om Jesus kan jag tillägga att den 21 mars också är internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering samt världspoesidagen. Leve det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

För att inte tala om alla historier där han gör narr av fariséer och andra häcklare. Framför allt är jag rätt förtjust i "giv åt kejsaren vad kejsaren tillhör" (Matt. 22:17-22). Där tycker jag att han tydligt får spela rollen som folksagornas trickster som tar sej ur knepiga situationer och har kluriga svar på allt.

Anonym sa...

Jesus hoppar fram? Det man upplever handlar om skönheten i religionen,tanken, ritualerna i liturgierna!Sen spelar det inte så stor roll vem som utför handlingarna-det man är ute efter är känslan av något vackert som berör! MVH Gladiatan

Desdichado sa...

Det var väl Marx som sade att ett vänsterparti bör arbeta för religionsfrihet överallt utom just i vänsterpartiet?