måndag, februari 18, 2008

Etablissemang och islamofobi

Ännu en vass artikel av Andreas Malm om islamofobi. Jag är särskilt nöjd med det stycke som pekar på att islamofobin framför allt verkar som ett medel för att bekräfta och befästa Europa. Under tidigare århundraden var det nidbilden av juden som utgjorde ett hot mot nationen – kunde den enskilde medborgaren verkligen vara både tysk och jude? Nu är det rädslan för en hel civilisation som tänks ta över institutioner och sedvänja från Siracusa till Kiruna. Det självutnämnda upplysningens och humanismens Europa vilar på så bräckliga benbitar att det kräver en fiende för att hjälpligt hålla ihop fasaden.
Därför, skriver Malm, marscherar islamofobin i takt med tiden. Och därför kan prominenta EU-politiker skylta med sin illvilja.
"Medan den traditionella antisemitismen har spelat ut sin historiska roll i och med överskridandet av nationalstaten växer islamofobin snabbt fram som det definierade tillståndet för det nya Europa, skriver Bunzl” skriver Malm. Ja, och varför inte definierande?

Europas etablissemang har haft svårt att ange något gemensamt enande för vår kontinents mosaik av folk och historia. Risken finns att de har funnit det tillslut.

3 kommentarer:

pia sa...

Det är verkligen tragiskt! Men så ÄR det ju, det finns inte så mycket som är europeiskt, och då faller det på en gemensam fiende. Jag minns när man skulle skriva en gemensam europeisk historiabok för skolan (vilket dödfött projekt!) och alla länder klagade för att deras roll hade blivit förminskad i historien... Det finns inget enhetligt europeiskt, eller vad skulle det i så fall vara?

Mannen sa...

Frågonra kring islam är komplexa. Men jag undrar ifall du tycker att utövningen av islam präglas av jämställhet, repekt för homosexuella, kvinnor och barn?

Själv tycker jag mycket illa om könsstympning. Särskilt av pojkar, eftersom det fortfarande är tillåtet i Sverige. Som väl är så har ju Vänsterpartiet som enda politiska parti haft ryggrad nog att ta ett kongressbeslut på att verka för ett förbud mot könsstympning av pojkar.

För mer info om stympning av pojkar:
http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

Mannen sa...

Det vore ju intressant att höra vad du har för kommentarer till följande artikel:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article1595864.ab?service=print