lördag, mars 10, 2007

Historia för identitetssvaga

I senaste Fokus (http://www.fokus.se) intervjuas Peter Englund, historikern. Han tycker att det är en ganska bra idé med en gemensam europeisk historiebok. Det tycker Sverige och Slovakien också, enligt faktarutan. Även om frågan aldrig kom upp då EU:s utbildningsministrar samlades i förra veckan.
Skeptikerna menar att projektet är omöjligt. Men enligt Enlund: "En sympatisk idé, svår att genomföra". Englund är en i allo sympatisk karl. Möjligen är han också svår att genomföra. Han uttyrcker sig genomgående finkänsligt: "Det finns en del händelser i historien som är svåra att hantera. Särskilt gäller det när man kommer in på skuldfrågorna."

Europa är en identitetssvag entitet. Enligt såväl Englund som diverse marxister finns hon inte ens. Trots att hon dagligen pumpas in i oss via ledarsidor och läroplaner. Ett icke försumbart antal tänkare som stövlar runt i den europeiska sörjan reagerar inte på vad de petar bort under sulorna, eftersom de funnit det mest behagligt att negligera skiten. Fram med den centraleuropeiska soffan hemma hos dr Freud igen - denna svaga identitet med sina monstruösa bortträngningar behöver en rejäl analys.

Englund är övertygad om att den europeiska historieboken "delvis" redan är på gång och att den möjligen kan växa fram "organiskt - driften att skildra historia över nationsgränserna finns, och historieämnet håller på att vidgas." Han vill inte att pengar från Strasbourg ska pumpas in i projektet. Det ska en sympatisk karl till att se saken på det viset. Må de hederliga historikerna sköta sitt. Men då är det inte historieboksprojektet vi talar om.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr kan jag inte hitta intervjun med Peter Englund under den länk du angav. Kanske finns den inte på nätet.

Sen tycker jag litet synd om dig som inte har någon europeisk identitet. Det är faktiskt ganska berikande att titta upp över tallrikskanten - risken är förstås att man då kommer att intressera sig för företeelser och solidarisera sig med människor som man inte ens visste fanns. Och det är ju inte lika tryggt och vant som hemma i Gökmassivet.

Och det är klart - utanför Sveriges gränser sätter man betyg och studerar "ämnen" och andra ogulliga saker. Det är nog bäst att inte bry sig om dom när det kommer till kritan.

Helena Duroj sa...

missförstånd - jag har en europeisk identitet. det är därför jag blir irriterad på historiker och marxister som inte ser den. men jag tycker inte som du att den är rolig. jag tycker den är fruktansvärd.
det gulliga är mig öht ganska främmande.

Anonym sa...

Ja då missförstod jag dig. Förlåt. Då kanske det finns basis för en seriös diskussion. Det vore fint om du till att börja med kunde beskriva varför "den är fruktansvärd."? Tänker du på kontinentens blodiga historia eller på risken för avgränsning mot andra regioner?

Helena Duroj sa...

båda. vilka hänger ihop.