onsdag, augusti 30, 2006

Signal till vilken nytta

I en ledare i Piteå-tidningen skriver Stig-Björn Ljunggren om Sverigedemokraternas möjlighet att komma till riksdagen. Han menar att de ”har ridit på en folklig fråga som de etablerade partierna skytt som pesten.” Utan att kanske själv vilja det lägger han sig därmed nära den högerextremistiska retoriken att det är de som representerar ”folket” och vi andra ”etablissemanget”. Det från vilket uttalade rasister (på goda grunder) uteslutits.
Frågor om migration, integration, rasism och mångfald är inte pestsmittade. Så antagligen menar Ljunggren frågan om att invandrarna utgör ett problem. Nej: den frågan tänker jag inte prata om, då utgångspunkten är felaktig. Människor är tillräckligt problematiska utan att vissa grupper ska behöva bli bärare av det.

Ljunggren räknar upp några förutsättningar för Sverigedemokraternas tänkbara framgångar, bland annat att ”deras frågor inte fångas upp av de etablerade partierna”. Men Folkpartiet har redan gjort det. Och Ljunggren påpekar att även Orback skickat tydliga signaler och ”demonstrerat att de lyssnar på mumlet från folkdjupet”. Ljunggren förefaller uppskatta detta, eftersom han avslutar: ”Kanske har Jens Orback räddat oss från ett Sverigedemokratiskt parti som vågmästare i riksdagen.”

Kanhända har han det. Till vilken nytta, om mittenpartierna själva tar för sig av extremistpolitiken?

4 kommentarer:

Erik Almqvist sa...

Mig veterligen kritiseras inte den mångkulturella samhällsmodellen av, eller inom, något riksdagsparti.

Anonym sa...

Jag läste också Ljunggrens ledare och blev förskräckt. Tänkte att ska nu dom också börja flörta med mörka krafter. Skrtämmande.
Passar på att tacka för en bra blogg med alla dina intressanta skrivningar.

Anonym sa...

Jag undrar också.

Anonym sa...

Problemet med invandringen är att det gjorts till ett problem. Inte en möjlighet.
Men ska vi kunna ta tillvara möjligheten måste vi också våga säga vad som är fel, för att kunna hitta det som är rätt.
Sverigedemokraterna har lyckats artikulera problembeskrivningarna, och de etablerade partierna har inte vågat ta debatten med dem. Resultatet ser vi nu.
Upptäckte din blogg nyss, därav denna sena kommentar....mvh SBL