tisdag, maj 17, 2016

Religionen som vapen eller Nationalisterna ockuperar både skola och kyrkaSverige räknas som ett av världens mest sekulariserade länder. Religionen är en privatsak och att vårt skolsystem ska vara sekulärt borde vara självklart. Men i förra veckan fattade riksdagen det smått sensationella beslutet att religiösa inslag ska få förekomma på skolavslutningen.
     En skum allians av höger och liberaler med kristna och nationalister körde över regeringen i den frågan.  

Det började med skolavslutningens lokalisering. Om den får äga rum i kyrkan, eller ej. Vilket den alltså får, eftersom det i de flesta kommuner saknas allmänna, gratis samlingslokaler. Att ateister och icke-kristna fann lokalen obekväm gick att förhandla om lokalt – tills nationalisterna tog över och gjorde kyrksittningen till en fråga om patriotism.  
     Så fort det blev fastslaget att det är fullt lagligt att låna kyrkor till sekulära aktiviteter stod det klart att det inte längre handlade om att lösa ett utrymmesproblem, utan om att flytta fram bisarrt traditionella positioner. Kanske medverkan av en präst också? Kanske lite bön och psalmsång?
     Det självklara svaret är nej. Skolan är sekulär. Men som sagt: regeringen kördes över. Alliansen lät sin minsta medlem bestämma och lånade fascistiskt stöd för denna maktdemonstration.

Var är liberalerna? är en stående fråga i Politik och poesi. När tänker de uppföra sig som liberaler? Sedan när har liberaler ställt upp för ensidig religiös påverkan under skoltid? (Att det är en enda religion det handlar om visas av Kristdemokraternas engagemang.)
     Sverigedemokraterna framställer sig gärna som sekulära när det handlar om att stoppa svartskäggiga våldtänktsmän framfart med sharialagar. Men lite söndagskristendom passar fint om den kan få utlänningarna att känna sig ovälkomna när de går på sommarlov.

Samtidigt börjar man undra hur vidskepliga folk egentligen är. Minns ni Sd:aren som trodde att man blir muslim av att äta halalkött? Något i den stilen uttryckte ateister och muslimer redan när det gällde lokalen. Där kunde de bara inte gå in! – som om de misstänkte att magisk kraft utdunstade ur krucifixet. Är det likadant med Kristdemokraterna? Inbillar de sig att vi får fler kristna om böner läses över deras huvuden?
     Sedan har vi de som inte tar religionen på allvar överhuvudtaget. De genomdriver lugnt ett provokativt och förnuftsvidrigt förslag med argumentet ”det skadar ju ingen, det är högtidligt och fint”.
     Förskona oss från detta trams! Religion är vare sig skrock eller dekor – men att den kommit att uppfattas så är väl ett tecken så gott som något på att vårt samhälle verkligen är sekulärt. Och så ska vara; vi må leva med avarten.   

Flera inom vänstern tror nog idag att vi kristna har vunnit en seger. Men långt ifrån! Detta är inte en tävling!
     Att använda religionen som tillhygge för att skada har praktiserats genom många krig i historien. Men nu ser vi riksdagsledamöter göra det, i ett sekulärt samhälle. Sådant kan man kräkas på.
     Nationalisterna har sett till att göra det obehagligt för folk de inte gillar. Borgarna gick med på det för att sänka regeringen.
Såhär var det på utbildningsutskottet i april

 

Inga kommentarer: