onsdag, februari 06, 2013

Fegheten urholkar demokratin

Nu har många fått upp ögonen för hoten och hatet på internet. Uppdrag granskning berättade bland annat om 21-åringen som reagerade på HM:s tröjor och fick 2800 obehagliga inlägg.

Nätmobben brukar ursäkta sig med att de som drabbas är ”makthavare”, det vill säga professionella mediapersoner. För det första gör det inte brottet mindre, för det andra är det inte sant. Den 21-åriga kvinnan är en privatperson som använde sin medborgerliga rätt att framföra sin uppfattning. När kvinnor uttrycker sig offentligt kan vi drabbas av förtal och kränkningar.

Polisen gjorde ingenting åt 21-åringens anmälan. De utreder sämre än televisionen. Vad har vi då polisen till?
De medgav i programmet att det fanns ”en antydan” till hot. Tydligen är de lika okänsliga för ordets makt som näthatarna är.

”Det handlar om någonting annat” sa psykologen till den knäckta skådespelaren i SCUM-manifestet. ”Det handlar om att en kvinna sticker ut hakan.” Men vad det handlar om är i grunden ett hot mot demokratin: Kvinnor vittnar om att de inte längre orkar skriva om ämnen som ger denhär typen av kommentarer.
Mannen som hotar kanske inte våldtar. Men systematiska hot kan inte undgå att påverka.

Det är fullständigt orimligt att det i vårt samhälle går omkring så många rädda, nedtryckta män som inte kan komma på en enda sak att ta sig till, utom att i smyg bekämpa kvinnor som de utsett till fiender. Märk väl, hur illa man än mår eller hur utsatt man än är, är det ingen ursäkt för att ge sig på andra.
Hur blev de sådana? Hur fostrar vi pojkar?

Nu kan det sägas att hat och hot förekommer också mot män. Men skillnaden är att det då inte handlar om deras kön. Män ska inte straffas med sex. Endast kvinnor tvingas underkasta sig sådant som pris för en röst i offentligheten.
Fullständigt orimligt.
 
Några män vågade ställa upp i programmet för att bortförklara sina skriverier. Dessvärre stämmer deras svar rätt väl in på några av de psykiska strategier som möjliggjort folkmord:
Abstrahera handlingen: ”Jag menade inte ordagrant. Det är ett uttryck.”
Avförmänskligande av den drabbade: ”Jag tror inte hon bryr sig.”
Dölja sig i massan: ”Det var en massa människor som skrev, det var inte bara jag.”


Mekanismer som bottnar i feghet, överförjävlig feghet.

Vi måste få lagar som skyddar oss från de fega hatarna. 
Lagar är det enda vi har, vi som väljer att inte förstöra samhället med hot och hat. 

Slutligen kikar jag in på sajten Avpixlat. Där är de också bekymrade över kvällens program. Inte i första hand över hatet mot kvinnorna, utan över att Avpixlat kanske skulle skuldbeläggas. Redan innan programmet sändes har man tillskrivit de ansvariga på teve och förklarat sin negativa syn på kränkningar.
Det var värst så oroliga de blev.
Det var symptomatiskt att det var av fel orsak. 

Såhär uttryckte sig Vänsterpartiet. Gillar!
Och en ny tagg har fötts på Twitter: #nätkärlek!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har som man fått flera direkta hot via mail. Har även fått anonyma telefonsamtal och brev i lådan som nån gått förbi med. Min snopp är avskuren i dussintal vid det här laget. Bara för att jag som man ifrågasatt feminismen. Sakligt och i god ton. Så dela gärna offerkoftan med mig. Jag kommer fortsätta kritisera feminismen iallafall.

Lasse Strömberg sa...

Bra inlägg om näthatet. Det lustiga är att den som kommenterat din bloggpost har skrivit exakt samma sak på min blogg, dock inte under samma signatur. Hos mig heter han "Robert" och hos dig FV. Eller så är det två personer som lägger in någon centralt skriven kommentar från...ja, vem eller vilka?
Nåja, smartheten är kanske inte det mest utmärkande för dem som dväljs hos Avpixlat och liknande.

.. sa...

Förutom hashtagen #nätkärlek har också Nätverket Orka bildats på Facebook.

"Nätverket Orka, eller Vi som Orkar, är en reaktion på det rasistiska och antifeministiska hat som svämmar över och dränker kommentarsfält, forum och individer på och via Internet.

Det här är en utgångspunkt för att tillsammans orka utgöra den goda kraften. Här samlas vi för att få stöd och göra gemensam sak mot hatet och illviljan, oavsett om vi är bloggare, journalister, debattörer eller bara känner oss manade att göra något åt denna våg av avsky som sköljer över oss. Agerar vi gemensamt så kommer de inte att kunna dränka oss, eftersom det alltid finns några som orkar ta kampen.
Kan de samlas genom sina kanaler och attackera i flock så kan vi stå emot på likvärdigt sätt."

http://www.facebook.com/pages/N%C3%A4tverket-Orka/416149865138638

Erik Rune sa...

När järnröret Almqvist bad om ursäkt riktade det sig inte till dem han kränkt och hotat på Kungsgatan utan till SD:s medlemmar. Alltid fel orsak till ångerbeteenden från hatare och hotare.