torsdag, februari 02, 2012

Bussresenärernas dåliga smak

Överklassafari till Saltsjöbaden. Ett roligt sätt att göra politik på. Precis som man har trygghets- eller miljövandringar kan man väl göra klassresor.
Därför blev jag häpen och djupt fascinerad när jag tog del av de våldsamma reaktionerna från dem som inte var vana vid att vara objekt. Det kastades till och med ägg mot bussen av tonåringar som kände sig angripna. ”Vi har kämpat för att kunna bo här” säger en person som kanske tror att bara slackare blir fattiga.

I SvD är ledarskribenten mest upprörd över parollen ”Odla ditt klasshat”, som jag kan hålla med om är illa vald. Men allvarligt talat - vi skiter i vad borgarna anser om vårt beteende och språkbruk. Nu handlar det om medvetet genomförda orättvisor, inte om vårt uppförande, och inte heller om ekonomiskt tillfredsställda individers behov av att livsstajla sig. Vilket skribenten verkar tro, eftersom han antar att gårdagens klyftor var ekonomiska och dagens ”sociokulturella”. Meh! Läs Bourdieu!

De allra flesta av dem jag läst är överens om att bussresan var väldigt provokativ. Det tyder på att borgarna har fått lulla runt i sina segregerade enklaver lite för länge. I Rinkeby var folk vana vid guidade rundturer i Exotica och förväntades villigt bjuda på sin färgrika staccato-dialekt framför kameran. Här finns något att lära.

Ändå var bussturen underbyggd med statistik och fakta, säger arrangörerna. Vilka idag måste motta rasistiska, sexistiska och hatfulla kommentarer. Från dem som vet hur man uppför sig för att ta sig fram här i världen.

3 kommentarer:

Erik Rune sa...

Och så dök en kristdemokrat upp och berättade för allt folket att det också finns en underklass. Han ville vara sarkastisk men när ljuset därmed var riktat mot existensen av både över- och underklass tvingades de andra KD:arna att skyndsamt protestera och rätta den pratsamma partivännen. Så där fick man då rakt inte säga. Inte ens på skoj. Alla människor är lika mycket värda osv.

Bussturen fick upp klass på dagordningen, dvs riktig politik. Ett bra resultat med små medel.

För övrigt: Klasshat uppifrån medelst äggkastning och dylikt reagerade ingen borgerlig emot. Klasshat nerifrån däremot är alltid lika förfärligt: De får hata, vi får det inte.

Helena Duroj sa...

tack erik rune, du var snabbare än jag. men nu har jag gjort ett inlägg om kd också.
gillar: "bra resultat med små medel"!

Anonym sa...

Överklass safari men utan annat vapen
än kameran.Tur för de besuttna och
vi får hoppas att inte turen vänder.
Gladiatan