fredag, februari 11, 2011

Gratulerar, Tahrir-torget!

Mubarrak har avgått!
Folkets envisa och oerhört kompetenta demonstrationer har lyckats, och till dem går våra varmaste gratulationer. Att militären tar över – temporärt – och att det ska vara ett steg mot demokrati verkar egendomligt. Men inte mer egendomligt än att det har hänt förut, att det är möjligt. Nejlikrevolutionen i Portugal är ett exempel. Varför inte ett till?

Mubarrak har avgått, nu är det klart!
Demokrati blir aldrig klart. I Egypten är det förhoppningsvis början.
Svensson är också orolig. Fotot föreställer inte Tahrir-torget. Det är Stockholms central i eftermiddags där ett tyst, sammanbitet folk ännu har inte slängt ut högerpolitikerna i snösvängen.

- - -
Inte för att jag har tillgång till länken. Men det låter trovärdigt. Enligt Allasmutsigadetaljer har utrikesminister Bildt sagt att revolutionen i Egypten strider mot konstitutionen. Vilket i sin tur också låter trovärdigt, ty det är just vad revolutioner brukar strida mot.
En revolution innebär att väldigt många människor vill byta konstitution nu och tillkämpar sig en möjlighet att göra det.

Politik och poesi påstår inte att paradiset stundar i det stora land där uråldriga pyramider och mastaba passeras längs med floden. Gratulerar! är allt vi sagt. Gratulerar till att ha börjat. Detsamma kunde Bildt ha klämt ur sig om han ville befinna sig på grundläggande demokratinivå.

Det finns fler stater där demokrati strider mot konstitutionen. En del av dessa stater ska "väst" bomba ner till en nivå så grundläggande att inga val finns... i alla bemärkelser. I Egypten tog folket självt hand om den saken och står nu och vacklar på möjligheternas gräns.
Vad är värst, tio eusanska hundar eller de gamla gräshopssvärmarna?
Kan vi nu inte stöda dessa människor i deras kamp mot fel konstitution?

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Demokrati blir aldrig klart. Sant. Även liberaler kan säga så ibland men deras viktigaste tanke är en helt annan: de "ställer om" från "diktatur" till "demokrati" - etta och nolla, och det de uppnår då är "demokratin" i bestämd form singularis.

Instämmer om militären. All militärmakt måste betraktas unikt i varje situation.

Anonym sa...

Inleda demokrati med hjälp av militären,
kräver diplomati och mjukt handlag,
inte vapenskrammel och tanks på gatorna.
Folkets jubel,efter Mubarraks avgång
ger även andra länders förtryckta hopp
om bättre tider och i förlängningen
demokrati-förhoppningsvis.
Gladiatan instämmer i gratulationerna!