Riktigt glad blir jag över Lars Ohlys debattartikel där han ger sin syn på vad som gick fel i det rödgröna samarbetet. Allt sedan valet har jag sett hur många varianter som helst av den superenkla analysen att vänstern borde aldrig ha varit med - den kommer från besvikna vänsterpartister, från syndabocksletande socialdemokrater och självfallet från borgarna som i en logisk vurpa önskar att vi inte funnes trots att vår besmittade närvaro skrämmer väljarna åt höger.
Så vad säger Ohly? Att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet la sig för nära Alliansen och i första hand förhöll sig till deras politik hellre än att visa på alternativet.
Socialdemokraterna skulle koncentrera sig på jobben, Miljöpartiet på miljön och Vänsterpartiet på välfärden. Men det var bara den sista uppgiften som fungerade. Istället började våra samarbetspartier tävla med Alliansen om att sänka skatter. Något som vem som helst kan räkna ut att borgarna är bättre på.
Visste du att de rödgröna hade kommit överens om att i valrörelsen utgå från jämlikhetsbegreppet? Att boken Jämlikhetsanden skulle användas som gemensam värdegrund?
Det hade varit något till budskap det! - kanske till och med den så kallade berättelse som nu efterlyses; det sammanhang som skulle ha gjort vår politik begriplig.
Ohly tror att om vi hade vågat stå upp för den politik och värdegrund vi kommit överens om hade vi kunnat vinna valet. Jag är inte så säker på det - efter en kris är folk rädda och försiktiga och inte särskilt förändringsbenägna ens när det behövs. Med andra ord, jag håller inte med Ohly om vartenda ord han skriver, men jag är glad att vänsterns partiledare äntligen ger sin syn på vad som hände.
Rayman tycker att Ohly är både fräck och kaxig. Alldeles riktigt - det borde vi ha varit för längesen. Den kritik som nu kommer mot artikeln går förstås ut på att Ohly pekar ut två andra partier och inte talar om vad Vänsterpartiet gjorde för fel.
Men för det första lever vi med vetskapen att vi anses vara ett fullständigt felaktigt parti, för det andra framförs kritiken mot ledningen ofta internt, och för det tredje ska framtidskommissionen dra sina slutsatser ur våra misslyckade valrörelser. Därför är det viktigt att också vända perspektivet och se på vad som hände mellan våra tre partier.
Detdär med jämlikhet är svårt att komma förbi.
Varför användes begreppet i valrörelsen?
Varför gick vi inte ut med jämlikhetsreformer?
Ohlys artikel finns här.
6 kommentarer:
Jämlikhetsanden borde läsas av alla som överhuvudtaget kan tänka sig att lägga sin röst på något borgerligt parti i ett val.
Jämlikhetsanden är viktigare läsning än Bibeln så här i juletid!
Var Jämlikhetsanden någonsin med i valrörelsen? För mig var det en nyhet att det fanns en överenskommelse om det.
Helt sjukt verkligen att sossarna tog upp nån slags sänka-skatt-tävling med moderaterna...pinsamt !
Sen kunde nog vänstern - och Ohly - vara ännu mera kaxiga; det behövs när reportrarna (reporten) på svt bara föraktfull slänger ur sig antaganden och påståenden. Skulle vilja se Ohly förbannad mot en journalist - de går inte sönder.
Kanske sammarbetstanken slog fel
då det verkligen gällde?
Blev för splittrat och den viktigaste
biten-välfärden,ramlade genom maskorna.
Alla tror felaktigt att de får den
bara borgarna regerar landet?
Jämlikhetstanken tex innefattar ju mer
än att ge kvinnor samma rättigheter som
männen tagit för givna i århundraden.
Gladiatan
det var just det - när boken var ny lyftes den som verktyg i valrörelsen, men det blev inget. vi borde naturligtvis ha kört det loppet ändå, men de som bangade ur var tydligen samarbetskamraterna
Utbangning ligger nog i SAP:s natur :)
Skicka en kommentar