torsdag, juni 10, 2010

Visionen finns kvar

Konsekvenserna av oroligheterna i Rinkeby kan gå ut även över människor som bor där, säger Fredrik Reinfeldt, helt utan sin sedvanliga sociala kompetens.

Ja vem i hela helvete skulle de annars gå ut över? Täbyborna som vojar sig över utlänningarna? Det är ingen nyhet att det är rinkebyborna som blivit utsatta. Först för arbetslöshet och diskriminering, sen av kriminaldårar som eldar, slåss och saboterar.

Rinkebyakademien brann ned. En av mina kommentatorer trodde den var ett projekt för att föra ut invandrarungdomar i det sekulariserade samhället. Faktum är att den är ett mentorsprogram i syfte att hjälpa unga människor till kontakter inom näringslivet. Bildning och arbete, alltså. Inget av det främjas av ett överhetsperspektiv. När Stavros Louca, en av initiativtagarna till akademien yttrar sig, säger han:
”Byggnaden är förstörd men vår vision finns kvar i våra huvuden.”

Det är nämligen så det är i Rinkeby, och alltid har varit.
Visionen finns kvar i våra huvuden.

Artikeln om upploppen är en av de mest klickade i DN. Var det lika många som läste och engagerade sig när akademiens startades, när nobelpristagarna kom på besök, när SM i poesislam utspelades, eller när rinkebyborna fredligt ockuperade ett gammalt kontorshus som de kunde haft användning för?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om man kunde bygga en mur av
av alla visioner i världen.
Muren skulle säkert nå flera varv
runt jorsklotet.
Håller tummarna för rinkeby visionen.
Låt ingen ta ifrån er den!
Gladiatan

Anonym sa...

Invandringen är problemet!
Problemet med invandringen är politikerna som tillåter den!
Enkelt eller hur!
Och - se vad det kostar!
Hälsar
Sally

bloggare på icedaniel.se sa...

Håller med dig ! Samma tankefel drabbades politikerna i Göteborg, då de kompenserade bråkmarkarna med att ge dem jobb hos det kommunala bostadsbolaget. De andra ungdomarna som sköter sig, fick tji på att få jobb.

Helena Duroj sa...

icedaniel: vet inte riktigt vad du håller med om. alla ungdomar behöver ett jobb, om de inte sitter inne.

sally: som du nog förstått anser jag arbetslöshet och svagt demokratiskt inflytande vara problemet, inte födelseort!