onsdag, juni 16, 2010

Ska vi leka prinsessa eller leka krig?

Monarkin bygger som bekant på att dess företrädare inte tar politisk ställning. Det ska kännas som hela folkets kung. En storhet oberörd av ideologiska konflikter.
Men monarkin är i sig ett konservativt ställningstagande. Och föreställningen om en konfliktfri sfär där vi alla bara är svenskar, är ett nationalistiskt ställningstagande.

Som om det inte räckte med denna medfödda markering har Victoria Bernadotte, till yrket kronprinsessa, nyligen tagit ställning i en verkligt het och mycket obehaglig utrikespolitisk fråga, nämligen den svenska närvaron i krigets Afghanistan. Bernadotte och hennes fästman besökte militärbaserna och uttryckte oreserverat stöd. De är imponerade, uppskattar soldaternas arbete och önskar dem lycka till.

”Victoria är mycket insatt” säger hennes värdfolk på militärbasen berömmande. Men tydligen inte tillräckligt insatt för att fatta när hon blandar sig i politiska stridsfrågor ett valår, vilket är skandalöst.

Som den käcka prinsessa i tiden hon är passade Bernadotte på att provköra stridsfordon också. Vilket bara är osmakligt av en kvinna som inte ens kan ta sig fram till altaret på egna ben.

Politik och poesi har tidigare varit republikansk, utan att rikta kritik mot familjen Bernadotte som individer. Men den inställningen kan komma att omprövas.

För mer text och bild, se Brit Rundberg hos Stockholmsvänstern

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det intressanta, i kråksången är
-vem fick henne att ta det drastiska
steget att besöka Afghanistan och
posera i stridsfordon etc?
Var det Alliansen i syfte att få
beställningar på stridsfordon 90 ??
Var det pappa kungen eller Daniel
som tycker hon klär i hjälm?
Någon måste ju ligga bakom pinsamheten.
Hon åkte knappast till ett stridsområde
för att fira förlovningen?
Gladiatan

Erik Rune sa...

Bra. Victoria Bernadotte är myndig och därmed ansvarig för sina politiska ställningstaganden. Jag tycker att kritiken mot monarkin ska sikta in sig även på dess företrädare, dvs bernadottarna.

Kraxpelax sa...

Ordgaller

Gäst hos vädereleken