torsdag, augusti 06, 2009

Kultur är hälsa

Företagarmegafonen Timbro har gjort det igen. Räknat ut hur vi låg- & medelavlönade medborgare bör omfördela välbehövliga resurser mellan oss, så att krisen för guds skull inte ska märkas för dem som har mest!
Idag är det Idergard som går ut i debatt med det för högern föga överraskande budskapet: "Behåll välfärden genom att dra in på kultur och fritid!"
Det låter väl återbrukat, jag tycker moderaterna har sagt det i varenda budgetdebatt vartenda år, kris eller ej. Gärna med lite populistanstrykning: Vill ni ha en ishall för kärnfriska killar eller vill ni som vi ta vård om våra gamla? Ska pengarna gå till bleka poeter och musiker som pysslar i sina källare eller ska barnen i förskolan få sina uteleksaker?

Alltså, den motsättning högern tycker sig se mellan välfärd och kultur-fritid är ingen nyhet, om nu DN-opinion trodde det. Allt detta handlar om folkhälsofrågor!
Men när borgarväljarna börjar känna sig lite matta efter all mödosam skatteplanering kan de själva köpa sin rekreation, gärna så långt bort att de slipper besväras av att ogifta mammor står och röker utanför Ica. Vilket de stundom gör när parkleken stängt.

För så kallade vanliga kommunmedborgare är det kultur, gemensamma fritidsaktiviteter och föralldel även idrott som gör oss friskare, klokare och modigare. Det behövs. Det är en helhet.

Till kultur, motion, natur och lite bildning därtill hör att kunna vandra omkring i Hagaparken. Glöm inte namninsamlingen Haga ska vara park!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skäms tamef-n.
Du talar helt i egen sak, och har mage att jiddra om låg och medelinkomstagare.
Kommunser hotar med besparingar på utbildning och äldrevård , gamla får ligga i sin skit, och 20% av budgeten går till "kulturarbetare" och rikemans barns fritids sysselsättningar.

Martin sa...

Poängen han försöker göra är att det tydligen är ok att dra ner på skola och omsorg samtidigt som man satsar friskt på kultur och fritid

Vem bryr sig om att en eller två kullar av ungar inte lär sig vad dom skall i skolan, blir less på det hela och börjar skolka.

Helena Duroj sa...

martin: poängen jag försöker göra är att inte ställa värdefull verksamhet mot annan, utan fattiga mot rika eller kapital mot arbete, om man så vill.

- - -
i egen sak???

Anonym sa...

Behåll kultur o fritid men
låt brukarna själva-bidra mer?
Gör dem synliga o behövda.

Der bästa med fattigdom är..
man är van vid att inte kunna köpa.
Att allt blir ännu dyrare..
betyder inte "katastrof".
Hade ju ändå inte köpt det.
Kultur..besöker bibban.
Frisk blir jag av stavgång
klokare genom att läsa bloggar.
Modig har jag alltid varit-tror jag.

Filosoferar Gladiatan

Alla smutsiga detaljer sa...

I Timbros och moderaternas samhälle ingår inte kultur och fritid i välfärdens kärna och ska därmed inte finaniseras/subventioneras med skattemedel. Däremot är det okej att pumpa vinster ner i privata företags fickor direkt från samma skattekista - där har du en motsättning att fundera över.