fredag, april 13, 2007

Ingen tebjudning

Fp och M lanserar Sverigedemokraterna på riksplanet” är rubriken på ett utmärkt hemsides-inlägg av Lars Ohly.
Vad de två borgerliga partierna anser att de gör är förstås att ”ta” debatten, som det heter – när du vet att det inte är din serve.

Fp:s Erik Ullenhag har sagt att Fp tagit rasism-debatten alltid och överallt. Nja, jo, det har dom väl. Sådär . På lite olika sätt. Och Westerberg- och Ullenhag-sättet skiljer sig från Rojas- och Sabuni-sättet.
Partilinje, någon? Numera består den väl mest i att fördöma datorintrång, hålla ihop alliansen och visa potens. Kanske man gör det genom dela med sig en plattformshörna åt extrempopulisterna.
Eller kanske har man inte förstått vad det är man avstår ifrån.

Erfarenheter från Frankrike och Danmark visar att i och med att rasismen får ett större utrymme får den också möjlighet att sätta dagordningen och att påverka andra partier. Erfarenheter från Sverige visar det samma – när Ny Demokrati kom in i riksdagen började övriga partier låna deras politik, vilket bland annat låg till grund för avvisningarna av asylsökande.

Situationen idag är lite annorlunda. Sverigedemokraterna är väl företrädda lokalt, men ännu inte i riksdagen. Därför kommer vi, som Ohly säger, ”att debattera med Sverigedemokraterna där de nu finns invalda”. Det är dessutom demokratiskt giltit, eftersom folket velat ha dem där.
Men vill vi förhindra att de tar plats i riktes styre ska de inte lyftas till ett nationellt plan. "Vår uppgift är att bekämpa främlingsfientlighet – inte att legitimera den”, avslutar Ohly.

Om två tevekanaler av cirka trettiosex har fått för sig att bjuda in Sd som hett nutidsfenomen säger det mest något om medias krämarartade värdinnekod. För att bjuda in, det är vad man brukar göra med sina vänner. Stundom bjuder man också in pikanta bekanta för att krydda tillställningen.
Det är möjligt att media uppfattar rasister just som sådana pikanta bekanta. Men för människor med någon form av värdighet är de inga man vill se på sitt afternoon tea.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lustigt att vänstern som var så oerhört upprörd över att man själv behandlades odemokratiskt under kalla kriget med SÄPO-registreringar etc nu inte vill erkänna SD som ett demokratiskt parti. Hyckleri!

Anonym sa...

Fint att för en gångs skull få hålla med dig till 100 %. Naturligtvis skall inte SD:s "budskap" tigas ihjäl, tvärtom men att bjuda in dem till debatt i politikens finrum är ett ödesdigert misstag. Jag bor i Österrike och har sett vad det leder till.

Det är också en riktig och viktig observation att rasisitiska och främlingsfientliga åsiker tenderar att "smitta" andra partier. Det bör finnas en -explicit eller outtalad- överenskommelse mellan alla demokratiska partier från vänster till höger att aldrig paktera med extremister. I så fall blir de ofarliga även om de skulle komma in i riksdagen.

Ser att en känd anonym kommentator varit här redan - det lär väl komma fler.