lördag, februari 10, 2007

Ta bort språket och låt dem jobba!

Inte bara Vänsterpartiet utan alla möjliga kloka personer har sedan länge krävt reformer av SFI, svenska för invandrare. Till exempel att den borde vara en effektiv, individualiserad språkutbildning med samhällsorientering och praktik. För ettpar år sedan gjordes utredning (som aldrig landade i proposition) som gick ut på ungefär detsamma. Om jag minns rätt betonades i utredningen särskilt de stora skillnaderna i individuella behov.
Men nu föreslår Kommun- & Landstingsförbundet i en rapport (och i en DN-artikel ) att SFI ska ”tas bort”. Enligt dem ska målet för utbildningen vara att ge tillräckliga språkkunskaper för att individen ska kunna marknadsföra sin kompetens och så snabbt som möjligt få ett arbete. Inte en skolform utan en kurs ”inriktad mot yrkeslivets specifika språkkrav”. Ja, yrkeslivet är viktigt, men livet då? ”Genom att ta bort SFI som egen skolform kan språkundervisningen bli en integrationsfråga istället för en skolfråga” skriver Kommun- & Landstingsförbundet. Detta är motsatsen till generella, solidariska, antirasistiska krav på att alla betyder alla; att vuxenutbildningen ska omfatta alla vuxna i landet.


Om SFI innehåller inriktningar mot yrkessvenska är det utmärkt. Men om, som i detta förslag, branscherna ska definiera introduktionen utifrån sina behov ligger det snubblande nära en sorts pidginsvenska.
Målare ska lära sig säga moddlare. Personalare ska lära sig säga flexibel. Lärare ska lära sig säga ordningsbetyg. Begrepp gångbara på dagens marknad, så att du kan ta order med entusiam. Detta går att fixa till. Men resten då? - resten av detta dyrbara som vi kallar språket?

Det språk som vi behöver för demokratiskt deltagande, för fostrande av barn i ett nytt land, och även för behållningen av teveserierna - det språket kräver en investeringskostnad. Att kommunerna inte kan stå för den utan statligt stöd behövs inte någon SOU för att räkna ut. Och om staten inte heller kan stå för det? Då är tråkiga prioriteringar allt som återstår: Ett arbetande mutistiskt folk. Ett arbetslöst stammande folk. Vilken makthavare skulle på allvar investera i ett arbetsamt, talfört folk?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Försörjning, JA TACK

Anonym sa...

"Det språk som vi behöver för demokratiskt deltagande, för fostrande av barn i ett nytt land, och även för behållningen av teveserierna"

Jag vill ett jobb!
Det är nonsense att sätta invandrare i skolor för 2/3 år med andra invandrare för att lära sig svenska och utanför arbetsmarknad!
Demokrati är också rätten till arbete!
I kontakt med andra svenskar kan man lära sig språket snabare!!

"Ett arbetande mutistiskt folk. Ett arbetslöst stammande folk."
Vad är det för något???
Främja entreprenörskap och företagande! Skapa arbete till ALLA!!!

Det är det generella, solidariska, antirasistiska krav på att ALLA betyder ALLA;
Skapa arbete till ALLA!!!

Helena Duroj sa...

du har alldeles rätt. arbete åt alla är ett nödvändigt villkor.
hd

Anonym sa...

Ja, tänk att det alltid är sfi-undervisningen som rår för att invandrare inte lär sig svenska och inte får arbete! Jag är sfi-lärare med 19 års erfarenhet av sfi, svenska 2 och "vanlig" svenskundervisning på gymnasienivå. Jag har både utbildning och behörighet och jag blir så trött på att, som lörare och än värre sfi-lärare, vara allmänhetens spottkopp för allt som fungerar illa i Sverige.
Visst, gärna en svenskundervisning som kombineras med arbetspraktik, men tror man verkligen att "bagar- eller byggnadsarbetarterminologin" är lösningen på arbetslöshet och utanförskap? Hur kan det då komma sig att det finns så många arbetslösa invandrare med goda svenskkunskaper och svensk akademisk examen? Beror på att sfi-undervisningen är så dålig, ... "en återvändsgränd i stället för en väg till arbete", som det sägs i Sveriges Kommuners och Landstings debattinlägg.
För den nya (röda-slips)-regeringen torde förslaget passa bra. Skomakare bliv vid din läst, läs "Bagare håll dig nära degtråget" är budskapet. Det blir nog bra om invandrarna inser att de inte ska sikta högrei "karriär" än de gjorde i hemlandet. Tidigare hemmafruar som dessutom är analfabeter kan skolas in i "hushållsnära tjänster" och Vuxenutbildningen är det dags att skrota helt. Då ser man tydligare skillnaden på lort och pannkaka. Vissa SKA vara kanonmat.

Helena Duroj sa...

hej anonym, hoppas du inte tror att min kritik mot sfi är riktad mot lärarna.
din och min kritik mot kommun&landsting verkar överensstämma rätt väl.