lördag, februari 13, 2010

Allt vill man inte veta

Det blir prinsessbröllop i teve 15 veckor i sträck till våren, upplyser tidningen.
Femton veckor. Nästan fyra månader.
Den television som ska vara allmänhetens tjänare vill att vi ska få veta ALLT.
Allt det som dam- & skvallerpressen skulle klara lika bra, alltså.
De som inte klarar kritiska reportage eller grävande journalistik.
SVT sviker sitt uppdrag.
Vem tar på sig att redogöra för ombyggnader, installationer och avspärrning i allmänhetens egen nationalstadspark, Haga?

Skriv på namnlistan: Haga ska vara park
Hyr the Queen med Helen Mirren också. Utomordentlig inblick i en dysfunktionell familj och ett porträtt av en stark kvinna med felaktig uppfostran.

fredag, februari 12, 2010

Män som...

"Fruimporten är en skamfläck!" skriver Värmlands landshövding i en artikel som jag hoppas fungerar som väckarklocka när det gäller de utsatta, ensamma thailändska kvinnor som först utnyttjats, sedan inte ens får stanna i landet.
Det oroande är inte de fall som bygger på en förälskelse som tar slut, eller på en kvinna som tar chansen att köpa sig ett bättre liv. Det skrämmande är det patriarkala mönstret med kvinnan som utbytbart objekt.
Det finns män som skaffar sig den ena kvinnan efter den andra, väl i medvetande om att hon skickas tillbaka om han gör slut med henne inom två år. Detta är män som enbart vill ha en piga att hunsa, eller män som slår. Detta är män som hatar kvinnor, män som fruktar kvinnor, män som inte skulle orka med sitt liv om de blev tvungna att betrakta dendär som sköter hushållet som en levande människa.

Svenska myndigheter spelar med i den pågående förnedringen. Kvinnan ges ingen relevant information, ingen samhällsintroduktion. Hon har ju en svensk man (det är väl bara utlänningar som isolerar sina kvinnor från det välsignade Svenska Samhället, eller hur?) Till och med när mannen är misshandelsdömd och tagit emot tidigare importfruar får kvinnan gå i fällan. Eftersom hon är asiat och kanske prostituerad är mannens integritet viktigare.
Men en man som slår har ingen integritet överhuvudtaget. Det är en satans missunnsam inbunden tjurskallighet han går och tuggar på i sin ensamhet, tills han får tag på någon som befinner sig i underläge.

Landshövdingen skriver om metoder att skydda kvinnorna. Vem tar fram metoden för att män ska sluta slå?

Se även Mer vänster i Uppsala till minnet av Fadime

- - -
Ett apropå till storstadsinlägget är tidningarnas lista över världens bästa städer. När hälsovård, stabilitet, kultur, miljö utbildning och infrastruktur har vägts in hamnar Vancouver och Wien i toppen. Lite överraskande kanske med tanke på Vancouvers heroinkvarter, men kanske är där uppsnyggat numera. Den enda nordiska staden bland de tio bästa är Helsingfors. Men den är ju så tråkig...

torsdag, februari 11, 2010

Romer utsatta i Europa

Sluta avvisa romer till Serbien och Kosovo!
Det kräver de romer som demonstrerar utanför Migrationsverket i Kållered. I Serbien och Kosovo förföljs romer och tvingas leva på soptippar utan el eller vatten. De misshandlas ofta av både befolkning och polis, elelr som Ingrid Schiöler från Röda Korset säger: ”Polisen kan inte skydda dem.”
Migrationsverket förklarar avvisningarna med hur utlänningslagen är skriven. Schiöler accepterar inte det argumentet, eftersom lagen kan tolkas på olika sätt. Vem säger att den mest inhumana tolkningen är den korrekta?


Romerna är inte utsatta för politiskt förtryck, utan för diskriminering och spontan etnisk rensning. När det har gått så långt att polisen inte kan skydda dem, kanske inte ens är intresserade av det, måste det ses som att de är strukturellt förtryckta. Därför är romerna inte nöjda med Migrationsverkets svar utan kommer att fortsätta demonstrationerna.
En av dem säger att han inte ens bryr sig om vad som händer honom själv längre - ”men mina barn måste få ett liv. Det kan dom aldrig få i Kosovo”

En rapport från UNHCR om Kosovo (nov -09) finns här
Och i Expos dec-nummer fanns rapporter om romerna i Europa

- - -
Läs här! Vänsterpartisten Mats Einarsson har varit hygglig nog att bemöta kosackerna som jämförde Ohly med förhållandena i Korea

onsdag, februari 10, 2010

Från Stockholmsvänstern till Vancouver

"Att bo i hyresrätt måste uppvärderas till det frihetsboende det egentligen är.” Så skriver Stockholmsvänstern som har flera långtgående förslag på hur inflytandet ska öka och standarden höjas i vår egen takt i de allmännyttiga bostadsområdena. Ett bostadsprogram skrivet väl i medvetande om att det också finns folk som inte vill sitta i ständiga grannsamråd om hur buskarna ska planteras.

I gårdagens understreckare fanns också tankeväckande läsning om stadsutveckling. Skyskrapeivrarna i Stockholm fick lära sig att vitaliteten och pulsen i höghusstaden nummer ett, Manhattan, uppstod på gatan, på övergivna p-platser eller i de slitna kvarterens orenoverade loft.
Ingen gillar en nergången stad. Men det var faktiskt tillgången på små billiga lägenheter som drog konstnärerna och hantverkarna till New York. Liksom till Kreuzberg i Berlin, och för mycket länge sedan till Montmartre i Paris.

Inte så att skyskrapor skulle vara fel. De har sin strama elegans där de passar in, eller där de krävs på grund av utrymmesbrist. Men att som "stureplanscentern" inbilla sig att internationellt storstadsliv uppstår ju fler människor som befinner sig framför en dator trettiosex våningar upp i luften är bara löjligt.
Dessutom utmärks inte Manhattan av någon flott glassighet. Så sent som i slutet av 90-talet var det slitet, skitigt och trångt. Elnätet och ventilationen var av Istanbuls standard. Tunnelbanan slingrade genom svarta mullvadshål. Flatiron building eller Dakota är vackra, men de är ju så att säga ovanför.
Den som vill in i den glänsande hägringen av skyskrapor där glasväggarna bara återkastar skenet av varandra i upprepade reflexer, bör vända sig till Vancouver. Den som vill se en stad i science fiction där det mänskliga blodomloppet låsts i metallrör och glaskolvar borde ha sett Paris-förorten la Défense på 80-talet. Detdär är redan gjort - varför göra om det?
Tänk er en levande stad. Hyresrätter som frihetsboende för barn, gamla, poeter och livsnjutare.

Stockholmsvänstern gör numera också sammanställningar av vänsterbloggar - väl läsvärt!

- - -
”Oskakad hand är ett dåligt skäl” skriver Alltid rött, alltid rätt. Det handlar om mannen som vägrades a-kassa för att han vägrade skaka hand. Jobbsökeriet ska ju vara en golgatavandring av förödmjukelse så att de arbetssökande inte får för sig att de är nåt.
I DN skriver Kjöller klokt om att det faktiskt endast är kvalifikationerna för jobbet ifråga som ska vara avgörande. Inte din klädsel eller ditt uppträdande, såvitt de inte är nödvändiga för att kunna fullgöra uppgifterna.
Men i verkligheten vet vi att anpassligheten ständigt firar nya triumfer.

måndag, februari 08, 2010

Var är apartheidkramarna idag?

Ett gäng ängsligt riksdagskandiderande borgare har av någon underlig anledning fått en kolumn skrämselpropaganda publicerad i Aftonbladet. Rena kosacktongångarna.
En rödgrön röst kan göra Ohly till minister och vi får det som i Korea... Extremister av alla slag ska hållas utanför... Tidigare S-ledare var minsann noga med att hålla rent vänsterut...

Ja, det sista stämmer. Tidigare S-ledare har med alla medel bekämpat sin mindre och radikalare konkurrent inom arbetarrörelsen. Avhysning från arbetsplatser, spioneri, svarta listor, kuppartade fackföreningsval och under kriget till och med internering var metoder som dåvarande Socialdemokrater inte drog sig för. Hade de riktat samma kraft åt kampen mot kapitalismen skulle mycket idag ha varit vunnet för de arbetare de sa sig företräda på detta stalinistiska vis.
Men detdär är historia nu. Trots kvardröjande skepsis har vi förlåtit dem. Samarbetet är nödvändigt, för folkflertalets skull.

Det finns annat i historien som tvärtom borde luftas och vädras. Högerns motstånd mot varje demokratisk reform. Det nazistiska stråket inom borgarklassen. De konservativas inbitna försvar av mord och terror om dessa stöder den privata äganderätten - så som apartheid-systemet, bombmattorna över Vietnam och Pinochets blodiga kupp i Chile.
Glöm inte heller att kapitalisterna hade regeringens tillstånd att fortsätta sina lukrativa affärer med nazi-Tyskland, trots att detta förlängde det andra världskriget och drog ut på dess ofattbara lidanden.

Alla har begått politiska misstag. Frågan är vilka som vill reda ut dem, ta lärdom och gå vidare.
Jag lånar en kommentar från en läsare av Alliansfritt Sverige:
”V stödde diktaturer igår mot bättre vetande.
M stödjer diktaturer idag mot bättre vetande.”

Sluta spela oskyldiga! Försök att lära.

Även HBT-sossen har synpunkter, och en mer utförlig analys finns hos Homopoliticus

söndag, februari 07, 2010

Svenska bilder

Detta är ett designat fönster. Oklart varför.
Detta är ett land av is och dimma som endast självspäkare kan bebo.

Här måste vi samla färgen i byttor och höra glädjen som sprött pinglande. Denna väggprydnad syddes inte av en designer.
Men lite glädje spred hon allt.