fredag, februari 13, 2015

Barnens fiende är min fiendePolitikern som valdes att som talman företräda Sveriges riksdag låter rasistiskt och barnfientligt klotter stå kvar på sin fb-sida.
     Det handlar om pojken som misshandlades av vakter, du har säkert sett filmklippet där vakten sitter på pojken, håller ned hans huvud. Handlingar som är förbjudna i svensk lag sedan mitten av 1900-talet*.

Inte så få åsikter har hörts som går ut på att pojken ska skylla sig själv, att det är så här det går och ska gå för den som inte lyder vuxna. Åsikter som möjligen var gångbara för femtio år sedan. Möjligen.
     På Björn Söders fb-sida finns barnhatarnas uppkastningar. Det är inte bara rasism längre. Det är så rått att det går utanför.

På sidan Nyheter idag, dit Politik och poesi av princip inte länkar, visas en motfilm där pojken sparkar vakten i ryggen. Vilket förstås är väldigt dåligt uppförande och ansågs motivera barnaga före år 1957. Men idag?
     Hur ser det ut inuti de människor som går loss på Söders sida? Har de fått så innihelvete med stryk själva att de inte kan reagera annat än med triumf över en annans lidande? 
     Det de skriver är illa nog. Men mardrömmen kan bli verklig om de någonsin får chansen och ursäkten att plåga någon som är svagare.     

Organisationen BRIS (Barnens rätt i samhället) är kritisk mot Björn Söder som låter klottret ligga kvar. De poängterar det som jag trodde var och en visste: ”Det är olagligt att slå barn oavsett vad de gjort.”

Vad är det för fel på folk? utbrister vi ibland när någon sitter och hostar rakt ut på bussen eller ringer idiotsamtal eller på annat sätt visar dåligt uppförande. Däremot vill vi inte piska dem till rättelse. De lär få hålla på och irritera oss livet ut.  
     Så är det inte hos näthatarna. Vad de vill är att straffa och plåga barn tills ungarna lärt sig lyda, och de är alldeles säkra på att de har rätt. Så ja; vad är det för fel på folk?
     Är det samma fel som det är på talmannen som inte på flera dagar förstått att detta är fel? Jag menar inte att han ska prygla barnhatarna till att veta bättre eller hut. Bara att han ska ta bort vad de säger och påpeka att de har fel, att vi lever i en demokrati där Barnkonventionen ska skydda dessa våra minsta. 

* Aga i hemmet förbjöds så sent som 1979! Aga i skolan förbjöds 1958, och året innan stoppades ordningsmaktens rätt att använda våld mot barn.