fredag, mars 31, 2017

Regeringen, en liten lort


Ibland måste man göra något. Annars är man bara en liten lort. Fritt citerat ur Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Här kan ni höra Vänsterpartiets Christina Höj Larsen använda det citatet i en debatt med migrationsministern. Vänsterpartiet kräver, som enda  människovänliga parti, en amnesti för ensamkommande.
     Det låter på migrationsministern som om detta är en stor, nästan en ödesfråga för Sverige. Han sätter inte in saken i det större sammanhanget: Europas pågående flyktingpolitik som kostar tusentals människors liv. 

”Att kalla avtalet med Turkiet för lyckat när man ser det mänskliga lidandet som avtalet fört med sig är ofattbart cyniskt.”
     På de grekiska öarna hålls människor på flykt som fångar. I burar. Endast hjälporganisationerna protesterar. På hög politisk nivå anses politiken rimlig, till och med lyckad. Unionen gör sig av med oönskade.
     Europa har återgått till koncentrationslägerpraktiken.
 
”Att det är flyktingarna som fått betala det högsta priset för EU:s inhumana flyktingpolitik står utom tvivel. Men denna politik urholkar också allas vår medmänsklighet.”
     Visst är det en ödesfråga. Vilken civilisationsnivå vill Europa befinna sig på? Hur går det med upplysningsidealen och den kristna etiken som unionen så gärna stoltserar med? På vilket sätt är EU ”ett fredsprojekt”, som de försökte lura i folk före folkomröstningarna?
     ”Aldrig mer” blev slutomdömet efter Förintelsen. ”Om detta må ni berätta.”
     Idag gör unionen om det igen: sätter människor i fångläger och väntar på att de ska dö.
     Lika grymt. Lika ovärdigt.
 
Sveriges rödgröna regering stänger gränserna, lutar sig tillbaka och säger att alla de andra länderna ska ta sitt ansvar. Men ingen kommer att ta det ansvaret så länge Sveriges regering (med flera) är en liten lort.
     Amnesti åt ensamkommande.
     Riv upp avtalet med Turkiet.
     Bygg upp ett mottagande – inte murar och taggtråd.