lördag, maj 17, 2008

Kulturarv och pogromer

Den västerländska civilisationen, vår på kristen grund vilande tradition av humanism och tolerans, är det sammanhållande kittet inom den europeiska unionen. Nyligen manifesterades denna anda genom Napoli-pogromerna.
De mogna urbaniserade italienarna vet förstås det som varje europé känt till sedan sekler: att främmande grupper såsom romer, judar och andra nationella minoriteter inte nöjer sig med sin egen avkomma utan även stjäl barn. Det enda riktigt radikala sättet att hämnas på förmodade tonåriga kidnapperskor är förstås att befria stan från packet. Så gjorde de handlingskraftiga napolitanarna.
Tältstaden brann och flyktingarna gav sig iväg med tillhörigheterna i kärror, erinrande om vårt stolta europeiska förflutna, de stora folkomflyttningarna i Polen och på Balkan. Under tiden hindrade befolkningen brandbilarna att komma fram och berättade för pressen om sin variant på etnisk rensning. Det senare tyder på att upploppet hade stöd av camorran, en av våra mer traditionella europeiska klaner som karaktäriseras av utpräglad hederskänsla, och där den järnhårda interna lojaliteten går före lagstiftningen.

Om detta må vi berätta. Leve det europeiska kulturarvet!

fredag, maj 16, 2008

Fri väg för ordet!

Fritt tänkande usa:ner göder bloggosfären genom hemmålade skyltar längs motorvägarna. Huvudbudskapet är protester mot kriget mot Irak. Lögner! är en vanlig skylt - mer utbroderad i skyltstriden här intill. (Stöd våra trupper! - Åtala de mordiska skitstövlar som skickade dem i döden för en packe lögner.)


Här skyltmålare som fattat
vad demokrati-motivet var värt...
(Stolt att dö för ditt ynkliga bensinpris.
655000 döda irakier och jag betalar fortfarande 2.69 för oblyat.)

...eller vilka andra motiv som tillgripits.
(Bush skulle inte kunna finna bin Laden ens om han ville.)


För fler skyltar och instruktionsbok se http://www.freewayblogger.com/

onsdag, maj 14, 2008

Folket ska ej tillfrågas!

Det blev inget fråga folket. Vänsterpartiets och Miljöpartiets krav på folkomröstning avslogs i riksdagen. EU-grundlagen ska trummas igenom och vi kommer aldrig mer att få rösta om någonting innan etablissemanget har förlåtit oss för EMU.

Om det vore Europas förenta stater. Om alla vi folk valde president, utrikesminister, skolsystem osv. Då skulle det vara väldigt besvärligt. Ett sådant system skulle näppeligen vinna en folkomröstning. Men några anklagelser för bristande demokrati kunde vi inte komma upp med.

Nu är det istället så att vi folk ska lotsas in i ett överstatligt system utan att egentligen märka det. Vi ska fortsätta att leva i tron att det är folkvalda premiärministrar som bestämmer åt oss. Trots att makten förflyttats ”från Stockholm till Bryssel” som det brukar heta, en rätt likgiltig invändning. Makten ska flyttas från folkets valda riksdag till diverse administrativt utsedda församlingar.

På den franska landsbygden (inte precis ”bland franska bönder” men likväl bland franska bilmekaniker) framgick det strax före Maastricht-omröstningen att de gav väl fan i om makten satt i Paris eller Bryssel. Det var den lokale blodsugaren till bankir som de ville visa röven på.

I denna allmänmänskliga inskränkthet finns ett starkt drag av något liknande tröst.

tisdag, maj 13, 2008

Fokus vs SvD, och andra jämförelser

Vällustig våg gör SvD för Solna, kommunen som inte bara är bra på att hantera företagare, utan också så envis att man ifjol inte kunde nöja sig med en andraplats på Näringslivets rankningslista utan måste upp i topp igen*.
Bland Solnas många pluspunkter nämns dess goda läge och spännande kulturhistoria... gick du på den? Nej, det som särskilt påpekas är att hälften av all kommunal verksamhet inte är det – det vill säga, den är såld. Således kan rankningen ses som ett nöjd-kund-index.

SvD jämför med grannkommunen Sundbyberg, den ena av länets två (2 av 26) röda kommuner, en liten stad som alltid varit massivt dominerad av sitt näringsliv. Solna har förnyat sig, skriver tidningen, men nytänkande i Sundbyberg vore att slänga ut företagarna. Detta vore oklokt. De är bland annat en del av vår kulturhistoria, se bara trädgården i Marabouparken!

En viktigare och mer uttrycksfull kommunjämförelse gör Fokus, som utropar Gnosjö och Botkyrka till ”bäst på integration” fastän kommunerna arbetar efter olika förutsättningar och idéer (något jag återkommer till). Botkyrka är för övrigt den andra av länets två röda kommuner.

Variation, mångsidighet, komplexa reaktioner, analys och vilja att urskilja samband ger roligare tidningsläsning än monoman upphöjelse av den egna åsikten.
Eller till och med ett roligare liv; prova någon gång!


* Allt utom att vara etta var skämmigt, tyckte ks-ordföranden. Ska det tolkas som vanliga storvulna karlatag, eller som högerns människosyn?

måndag, maj 12, 2008

Tolerabel undersökning

Två av fem svenskar tycker att det finns för många utlänningar i Sverige. Trots det ökar toleransen mot människor som uppfattas som främmande. "På sikt blir stödet för främlingsfientliga partier obetydligt", tror professor Marie Demker.
Hoppas hon har rätt.

Jag vänder mig emot det flitiga begagnandet av uttrycket ”tolerans” som i sig befäster att det finns en normalgrupp och en avvikargrupp att tolerera. Bortsett från det är undersökningen som du kan läsa mer om här tämligen positiv.

söndag, maj 11, 2008

Israel, märklig bemärkelsedag

”I 60 år har staten överlevt trots att den omges av fiender” skriver SvD:s pappersupplaga på Israels bemärkelsedag. Ja ta mig tusan! I 60 år har den lilla staten överlevt, omgiven av obegripligt aggressiva grannstater men uppbackad av världens starkaste militärnation.

När jag var i Israel sa en av värdarna att ”det var lätt att bygga upp kommunen, det var bara att flytta in, det fanns så många tomma hus”. Ja ta mig tusan, husen bara stod och väntade!
En av föreläsarna sa att ”det viktigaste i skolan är att fostra alla barn in i den israeliska identiteten”. Ta mig tusan igen. Totalt och totalitärt.

Tusen gånger ta mig tusan i detta fruktansvärt fascinerande land, där livet står på sin spets och vapenbruk och hyacintkullar förefaller lika artificiellt självklara.

Men den stackars utsatta lilla statens märkliga överlevnad är ingenting jag vill få upprepat såsom en självklarhet. Läs Cordelia Edvardson istället, om du vill se de mänskliga komplikationerna.