fredag, mars 24, 2006

Himmelsblått

De nya moderaterna. Himmelska makter, vad allt hittar dom inte på. Ljusblå som på änglabokmärken. Hyggliga och lågmälda. De som värnar, de som förstår.

De nya moderaterna har fattat att alla måste ha ett jobb - skitsamma vilket. McJobb, påhugg till lägstbjudande. En syssla jag måste utföra eftersom sänkt a-kassa inte är nåt överlevnads-kit precis. Den sortens jobb som berövar mig värdigheten till och med mer effektivt än ekonomiskt bistånd.

Att ”leva på bidrag” är det ingen som tycker är roligt. Det är bara en nödvändig rättighet att kunna få stöd under en period av fattigdom.

På de nya moderaternas marknad finns inga rättigheter alls.

tisdag, mars 21, 2006

Hat och enfald

Såg en av de primitiva fanatikerna i teve igen. Med lysande ögon, beredd att offra livet för sin tro. Varken egen eller andras död var viktigare än budskapet om Frihet. Hon var nämligen soldat i Förenta Staternas armé, och längtade ner till Irak igen.

Amerika-hat är ett uttryck som används på ledarsidorna om sådana som mig. Nu har jag inget emot vare sig Canada eller Chile (som mig veterligt ligger i Amerika), men att vara USA-hatare tar jag gärna på mig. Det är så enkelt att hata på av alla krafter, så i dethär fallet ger jag äran att vara måttfull och omdömesgill till någon annan.

USA ”är ett imperium med en egendomlig benägenhet att vilja förneka detta faktum”, enligt Niall Ferguson (citerad av Åsard i dagens SvD). De saknar ”imperialistisk mentalitet”.

USA är ett imperium med en patetiskt paranoid förmåga att världen över snoka upp de lömskaste små fiender. Ett imperium som hos sin befolkning lyckats ingjuta en motbjudande sentimental identitetskänsla av självgod patriotism parad med en häpnadsväckande skräckslagen ödmjukhet. Miljoner usa-ner lever med en malande rädsla för alla farligheter som likt en moskitsvärm hotar att stinga hål på deras livsstil och beröva dem värden som de bara kan uttrycka genom att rabbla substantiv: Gawd, Freedum, Demahcracy, Amurrrica och som de nu låter.

Den mentaliteten är kanske inte imperialistisk. Det ligger närmare till hands att se det som institutionaliserad enfald.