fredag, januari 30, 2015

Alla dessa kvinnor - och fler finns det!Några få dagar cirkulerade en utmaning att nämna kvinnliga förebilder på fejsbok. Fler borde få ta del av resultatet, så här har jag plockat bland egna och andras val. Levande och döda kvinnor tillsammans, och listan kan bli mycket längre. 
   
# Kristina Regina, eller Gustafsdotter. Drottningen som var så intelligent att efterkommande forskare trodde hon var man. Misskötte sitt ämbete på grund av intellektuella ambitioner. Möjligen lesbisk, eller också var det bara så djävla kallt i sovkamrarna på slottet Tre Kronor. Hade mod nog att ge upp majestätskapet när det var så dags. Hade senare mod nog att erkänna att hon saknade makten, och försökte då med skumma metoder intrigera sig till drottningposter på kontinenten.

# Ulla Andersson, en politisk förebild! Alltid kunnig, alltid vass och dessutom inom ett politikområde som av tradition är förbehållet män: ekonomi.

# Ulla Hoffmann, feminist och antirasist. En kort period - kanske alltför kort - ledare för Vänsterpartiet, jobbade med pensionsfrågan och gjorde allt för att avslöja den orättfärdiga överenskommelsen, är en hejare på socialförsäkringar. Många år ansvarade hon för flyktingpolitiken, och själv har hon stöttat många asylsökande. Nu ordförande för Fristadsfonden.

# Karin Bergöö Larsson, begåvad målarinna som blev allkonstnär. Istället för konstnärskarriär skapade hon ett unikt hem i Sundborn där hon designade textilier och möbler, sydde kläder och vävde dukar efter egna mönster, ordnade trädgården och fostrade barnen. Carl Larssons idyllvärld och de tidiga svenska heminredningsidealen vilar helt på Karin B Larssons enastående artisteri och handlingskraft.

# Siri Derkert, en konstnär som vågade gå sin egen väg i en värld dominerad av män, och den första kvinna som fick en separatutställning på Moderna museet. 

# Liv Strömquist, serietecknaren som effektivt kombinerar att vara extremt smart med att vara extremt rolig med att vara extremt påläst – samt med att ha rätt! Dessutom använder hon seriekonst för att påverka det politiska samtaletoch inspirera till kreativt skapande.

# Jane Austen, författaren som skrev ur kvinnors perspektiv i en tid då kvinnor helst inte skulle skriva alls. Hon banade väg för många andra kvinnliga författare och genom hennes gärning har kvinnors liv dokumenterats. Hur orkade Austen skriva sina finstämda, detaljerade romaner i det dunkla rummet? Eller väntade hon tills pigan kom in med ett ljus?

# Selma Lagerlöf, den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. Arbetade mästerligt i alla genrer och blev kallad sagotant. Verksam för kvinnlig rösträtt, fred och förnuftiga lantbruksmetoder. 


# Åsa Linderborg, kulturskribenten som kan lära ut allt en ung kvinna behöver veta om politik och organisation, som kan alla Arbetarrörelsens sånger och är en fantastisk förebild för tuffa feminister-socialister som gärna har jättemycket mascara och läppstift.

 
# Kerstin Brunnberg, journalist och politisk reporter med tyngd och pondus. En som andra måste förhålla sig till. Kvinnor som vill bli tagna på allvar kan sträva efter att vara mer som Brunnberg.

# Joan Jett får symbolisera flera kvinnliga rockartister i sin egen rätt på 1970-talet. Rocken var på väg att bli enkönad, men brudarna kom och bröt med könsmönstret. De var inte bara sångerskor och kören, de spelade också instrument, skrev låtar och ledde sina band. Bad Reputation är på många sätt ett signum för det som idag kallas girl power!

# Elise Ottesen Jensen missionerade om preventivmedel och kvinnors rätt till sin egen kropp, I en tid när det var mycket kontroversiellt for hon under enkla förhållanden kors och tvärs över den svenska landsbygden och talade – ibland under polisbevakning – och utprovade pessar på lantarbeterskor på närmsta utedass.

# Fredrika Bremer - tack vare henne blev ogifta kvinnor myndighetsförklarade 1858. Hon la grunden för många blivande feministers mod och styrka att ta nästa steg på vägen mot frigörelse och jämställdhet.

# Miep Gies, en anspråkslös sekreterare i Amsterdam som var en av familjerna Franks och van Pels beskyddare när åtta personer gömde sig för Gestapo i gårdshuset på Prinzengracht. Med fara för upptäckt och påföljande avrättning skötte Gies de gömdas affärer, handlade svart åt dem, försökte ordna förströelser, lyssnade på deras rädsla och oro. Gies kom aldrig över att familjerna greps och mördades, men hon bevarade Annes dagbok och lämnade den till fadern, den ende som återvände. 

Ett subjektivt urval från områdena politik, artisteri, frivilligaktivism och civilkurage. 
Glöm dem aldrig.