fredag, januari 22, 2016

Mörkret efter Köln eller führer Diskurs


När blev folk tokiga? Nu betyder Köln inte längre en tysk storstad med gotisk kyrka. Det betyder ”sexuella övergrepp av en hjord araber”. Eller möjligen ”en tragisk händelse bland många fler som gjorde att män fick upp ögonen för en avart av manligt beteende”.
     Några veckor efter ”Köln” (inte staden utan fenomenet) påtalas en aktuell våg av sexuella trakasserier i badhuset, en lavinartad ökning.
     Vid närmare påseende var det tidigare två anmälningar, nu tio. Under ett år. Det bra att det anmäls, det är illa att det är tio, men som lavin..?

Problemet är så komplext, framhålls det i nyhetssändningen. Gång på gång upprepas: det är så komplext.
     Vad farao är det för komplexitet i att minst tio män beter sig som pittsorkar och inte borde få vistas på badhus? Inte förrän en bra bit in i programmet förklaras det komplexa, och då mest i förbigående. Ty nu efter ”Köln” vet vi ju redan vad det handlar om. ”Det är ju både dethär med jämställdhet och etnicitet” säger man i teve.
     Vad farao har de tio pittsorkarnas etnicitet för betydelse? Spelar ingen roll vad det är för färg på handen i brallan, som en medbloggare skrivit.
     Men etnicitetens inverkan förklaras inte alls i nyheterna, vi är ju efter ”Köln” och förutsätts veta. Verkligheten är skriven innan den kommer på nyhetsplats. Men via internet går det att få reda på att ensamkommande pojkar går på badhuset utan medföljande personal från boendet. Och de ensamkommande pojkarna ”har inte förstått” att man inte får tafsa och andra svenska värderingar”.
     När blev folk tokiga? Är det så att Svenssons grabbar medvetet bryter mot svenska värderingar, medan unga muslimer inte skulle begripa de enklaste umgängesregler? 
     Det finns inte en ”etnicitet” där tafsande är accepterat, utom hos de rara bonobo-aporna.   
Åter till simhallen, som förklarar att de inte har full koll hela tiden på vattenrutschbanor och träningsbassäng och omklädningsrum och övervakningskameror. Ska man titta i kameran har man för lite folk vid bassängerna och vice versa.
     Eftersom de inte har full koll och polisutredningarna pågår finns det faktiskt ingen utom führer Diskurs som vet vad som hänt. Innan någon är ställd till svars kan det vara vilka uslingar som helst.

Men låt oss anta att det stämmer. Ensamkommande lever under osäkra villkor, de kan få ett överslag och gå över alla gränser. På boendet finns det då inte tillräckligt med personal för att följa dem - och på simhallen inte tillräckligt med personal för att ha full koll.
     Problemet med personalbrist för offentliga tjänster är i viss mån komplext, men knappast etniskt.

Media mörkar! Ja ta mig tusan! Något är det som mörkas, och det är ekonomin, borgerlig utsugning och utförsäljning, tjänstesamhället som inte klarar av att tjäna oss folket, eftersom det vi får hålla till godo med är det som blev över efter skattesänkarfestivalerna. Detta är det som ständigt mörkas!
     Istället ska vi, folket, snacka skit om varandra. Om vem som gjort vad och vad hen hade för hudfärg. Vartenda problem ska förvridas och komplexas tills vi inte längre vet vad vi pratar om, var det kön eller kriminalitet eller sex eller flyktingar?
     Allesammans viktiga frågor i sitt sammanhang. Men inte i det sammanhang som går ut på att skylla samhällets brister på någon annan än dem som tagit våra gemensamma tillgångar.