lördag, juni 28, 2008

Blott Sverige svenska öron har

Måttfullt och välavvägt skriver Wik & Rönnow från FRA om avlyssningslagen. Avsikten är att lugna. ”FRA får inte bryta mot lagen och FRA gör det inte heller” – gott så.
Det var därför en lagreglering behövdes.

Att spana på - - kommunikation mellan två parter i Sverige har inte funnits i FRA:s inriktning och jag är övertygad om att ingen - - skulle - - ge oss en sådan inriktning”. Fint. Men det som kommit till uttryck i debatten är att vi är många som inte delar FRA:s övertygelse. För övrigt är det numera lika värdefullt att behålla möjligheten att kommunicera med parter även utanför Sverige. Antingen det är vår onkel i Cedar Rapids eller vår älskarinna i Mogadishu.

Främmande underrättelsetjänster bedriver redan en omfattande avlyssning. Om FRA slutade lyssna - - skulle vi bara bli beroende av vad utländska underrättelsetjänster uppsnappar” – tja, så är alltså läget idag, och det kan tolkas som att FRA har legat illa till; stackars lillebror som lyssnar minst. Därför är FRA nu tillfreds.
Men som medborgare kan jag inte förstå att det skulle vara bättre att ha öronen på nära håll. Eller att svenska öron skulle utgöra ett mindre hot än... utländska (?)

Att FRA-lagen skulle innebära en Stasiliknande övervakning, unik för västerlandet, är helt enkelt inte sant” – nej för guds skull. Vem är det som säger att Stasi utgör en unik företeelse i detta så kallade västerland?
Som bekant låg gamla öst-Tyskland i Europa, precis som gamla nazi-Tyskland, centrala delar av Stalin-Sovjet, de bräckliga demokratierna i Baltikum och den för sin tid stabila jugolaviska samlingsrepubliken.
Vi här i västerlandet är på inget vis förvånade över totalitära metoder.
Den korta men vackra perioden i Europas historia som handlade om borgerlig demokrati och mänskliga rättigheter är vad vi står upp för.

fredag, juni 27, 2008

Skräckexempel

Igår berättade jag om de citat med uttryck för vardagsrasism som jag samlade på Alla-betyder-alla. Jag slutade samla -06, men kanske är det dags att börja om.
Rubriken på den gamla sidan var ”Skräckexempel”, eftersom det väcker förväntan om att här har vi dom värsta rashatarna... Men vad vi finner är dom så kallade vanliga människorna.

Skräckexempel - det är normalitet, förgivettagande.

Här följer ett litet urval:

Nu har vi för en gångs skull två invandrarkandidater som är bra!
partipolitiskt aktiv

Vi tar emot hundratals asylsökande och flyktingar och det har gått mycket bättre än väntat tack vare vår kunniga, erfarna personal.
kommunföreträdare

Utan offentlig finansiering kan vi inte anställa några invandrarakademiker, utan då blir det ju så att vi tar där kompetensen finns.
företagsledare

Hur ska de lära sig hitta till valurnorna?
forskare

Toleransen mot invandrare ökar!
rubrik i morgontidning

Hur blir du behandlad av invandrarkillarna i skolan?
intervjufråga

Hederliga svenska ideal som demokrati, jämlikhet och tolerans...
kultursidesartikel

Det är bara maktspråk som gäller om de ska ändra sig!
middagssamtal

Nej tyvärr, det är redan så många svarta härinne.
i krogdörren

Här har vi inga av de konflikter som mötena med muslimer annars ger dagliga upphov till.
idrottsledare

Ha en trevlig kväll!

torsdag, juni 26, 2008

Marsianerna är mitt ibland oss

”Det behövs verkligen en kurs om dom. Det är ju så mycket regler, man måste få veta. Det känns så krångligt för oss annars, med allt dethär som styr dom.”
De sekteristiska robotar som åsyftas är inte marsianer. Det gäller muslimer.

Genomsnittligt kapabel servicepersonal kan möta missbrukande, senildementa, pubertetsfinniga, inkontinenta, glutenallergiska, långtidssjukskrivna och till och med dumdryga brukare. Men de måste gå en kurs för att inte överväldigas när en person av den islamiska trosbekännelsen vill ha skolskjuts eller beställa hemtjänst .
Jag hoppas att den typen av kunskapstörst inte är så vanlig. Men jag vet att den är vanligare än jag hoppas.

Alla betyder alla” var ett antirasistiskt upprop med dito hemsida som jag drev i ungefär tre år. Bland artiklar och argumentation samlade jag också på sådana här vardagliga, omedvetna yttranden från politiker, journalister, professionella och i sällskapslivet. Jag fick också yttranden skickade till mig. Det var en ständig källa till förvåning, allt detta som sägs en passant av i övrigt förnuftiga och välanpassade människor.

Rasister skulle jag inte kalla dem. Strukturbärare duger.

onsdag, juni 25, 2008

Gå och rösta, gå och bada

Det finns stora likheter mellan republiken Irland och vår lilla stad. Folk tycker om öl. Det regnar. Och vi har haft folkomröstning. Här var frågan: Ska det byggas ett bassängbad här, där eller inte alls? Eftersom ja-alternativen var två och nej-alternativet ett var utgången säkrad.

Ungefär en tredjedel av de röstberättigade deltog i omröstningen, och av dem var svaret ganska jämnt fördelade på varsin tredjedel. Det är alltså betydligt fler som vill ha ett bad, än inte.

Hur tokig jag än är i att bada kan jag inte annat än beklaga röstningsutslaget. Kommunen ska investera högvis med pengar till att gräva upp det mest besökta grönområdet i norra stor-Stockholm, för att anlägga en simbassäng som riskerar att klickas full med fågelskit, eftersom den livsfarligt otjänliga fågelsjön ligger strax intill.

Bassängen har motiverats bland annat med att det är så många barn som går kvar i stan om sommaren. Men jag tror det vore billigare att ge dem SL-kort. Då går de inte kvar i denhär stan åtminstone, utan kan ta sig till en stad med bad. Riktigt bad i riktig sjö. (Finns flera. Jag har hela listan!)

Hemma i biblioteket och ute i bloggen kan jag tycka detta så mycket jag orkar. Men som kommunalpolitiker är det bara till att hjälpas åt med grävningen. För folkomröstningen är genomförd och ska respekteras. Vill folk bada, så får de bada. Vill folk inte ha överstatlig fördragskapitalism, så får de vara utan.

Det är så det går till, eller hur?

tisdag, juni 24, 2008

Makt eller fjädrar?

Hur gick det till när en borgerlig majoritet i fredstid fattar ett beslut att börja massavslyssna vanliga människor som inte är misstänkta för något brott?” frågar sig Hanne Kjöller i en ledare som i nätupplagan heter ”Borgerligt självmål” (rätt) och i pappersupplagan hette något i stil med Ska-jag-rösta-på-Ohly? (sannolikt inte).

Kjöller kräver en aning mer mognad och integritet hos dem som valts att styra oss, och hennes ledare är alldeles utmärkt. Spelet kring det nu fattade FRA-beslutet finner hon ”ledsamt”, vilket är nedtonat för oss som aldrig accepterat personfixerad utspelspolitik. Och den, det får Kjöller allt erkänna, har inte bara skapats av media, utan utövas också via dem.

Numera har bloggosfären börjat knapra på utrymmet, vilket är friskt men inte parlamentariskt.
Riksdagens för närvarande mest berömde personfixerade ledamot förstår att människor är besvikna sedan Han efter stort offentligt braverande fogade sig i FRA-frågan. Han förklarar för oss hur hårt de arbetade och hur komplicerat det var. Kanhända ska vi med detta förstå Honom också.

Saken är bara den att politiska människor faktiskt förstår, på ett helt annat sätt, vad det innebär att befinna sig i en position av förtroende, makt och beslut.
Vad trodde grabben att han skulle göra i riksdagen? Spela ut, bravera, fjädra sig?
Det fanns ”i realiteten inget alternativ för oss att agera” skriver Federley. Men det gör det alltid. Ansvar och val finns är det enda som alltid finns. Hela vägen ner i helvetet om så är.

Att socialdemokraterna - egentligen - inte är ett spår bättre är i detta sammanhang /FRA/ en klen tröst” säger Kjöller. Nä, för tusan - fråga vänstern! Men vi har det lilla glädjeämnet kvar att vi åtminstone kan rösta på ett annat parti. Det parti som av en personfixerad rubriksättare kallades för "Ohly".

Två avslöjanden

Nu har vi fått förklaringen till att irländarna kunde rösta så förfärligt fel om Lissabonfördraget. Hör, hör: ”Nej-sidan skrämdes med EG-domstolens liberala syn på aborter när det nya fördraget röstades ned.”
A-ha! Provinsiella bakåtsträvare, förstås. Tänk, det ante mig på något vis att avslöjandet skulle komma.

Och här ett avslöjande av kvinnosjälens mysterier: Källar-Fritzl får kärleksbrev från kvinnor som förstår honom. De tror att det klappar ett varmt hjärta längst där inne.
Detta satans felfostrade frälsarnit! Hundratals kvinnor saknar allt annat hopp är att få vara Hon den Enda i en ond mans liv. Urbota obotligt - madonnan omvänder monstret, ty hon har inget annat för sig.

måndag, juni 23, 2008

"Alla betyder alla"

Läs Greider om liberalerna som blir hemlösa eftersom högerns lagstiftning är ett beställningsjobb åt Washington!

Greider påpekar att - hängiven mediespegling till trots - oppositionen mot avlyssning faktiskt inte utgjordes av en handfull borgare med mer eller mindre stryktålig integritet, utan av tre hela riksdagspartier: S, V, Mp.
Detta trodde inte någon Louise P som bloggledes förlustar sig åt att Kalle Larsson värnar friheten - något han ”gärna får utveckla”.
Den frihetstörstande damen måtte inte ha lyssnat på debatten på länge. Mänskliga fri- och rättigheter är för alla, och därmed en vänsterfråga. Högern är upptagna med att begränsa vilka som ska ingå i kategorin alla.

söndag, juni 22, 2008

Anti USA

Uppfattningen om amerikanism/antiamerikanism i Förenta Staterna bygger på idén om det harmoniska samhället och vilka som måste hållas utanför det. Endast totalitära stater håller sig med ett begrepp motsvarande amerikanism, och det kan bara upprätthållas genom kontroll av människors tankar.

Men det är inte jag, USA-hatare sedan 1960-talet som påstår det. Det är den usa:nske lingvisten och debattören Noam Chomsky i ett bandat inlägg hos Pastey.