onsdag, maj 09, 2012

EU:s stora dag

Imorse spelades An die Freude i radion. Sedan kunde inte programledaren avhålla sig ifrån påpekandet att det idag är EU:s stora dag och att han spelat EU:s högtidssång.

Det påminner mig om en text ur Tåget ska strax gå. Ursprunget till texten är från 1990, på den tiden indoktrineringen inför EU-folkomröstningen just börjat.

"Folkets hus är fullbokat för informationsmöte. Partipolitiskt neutral information till offentliganställda. Oformligt offentlig, infamt neutral är denna information – gula stjärnor – hur vågar de använda gula stjärnor!
Att Förenta Staterna har gjort det sedan länge, ska det räcka som demokratigaranti? Om inte, så väcker de gamle Beethoven från de döda döva, vem kan motstå hans jubelkör, änglarnas musik – musik som hette Till glädjen.

Vem kan känna glädje över offentlig partipolitiskt neutral information när det är fakta vi vill ha på bordet?
Varför är lögnen nödvändig?
”En europeisk identitet”, om så måste vara. Men hit med innehållsdeklarationen först, fakta tack, siffror i svart på väggen.
Varenda siffra över vartenda lik - där kan den västerländska civilisationen påbörja sin informationskampanj. Låt oss höra sedan om änglarna spelar ödessymfoni eller ej.

'För ungdomarna idag är det naturligt att umgås över en cappuccino på torget' – ska detta föreställa information? De fanns igår och kommer att finnas imorgon, så länge ingen hindrar en ungdom från att slänga några groschen eller sou på en kopp fika. Det är inte de futtiga slantarna unionen är intresserad av, inte den idealistiska gemenskapen.

Detta gäller Guldkusten.
Guldmyntfoten.
Det svarta guldet, version ett och två.
Guldtänderna."

tisdag, maj 08, 2012

Minns de själva vad de sa?

Idag är det årsdagen för segern över Hitlers Tyskland. Jublande människor kastar hattarna i luften! Alla har ju avskytt och fruktat nazisternas terror välde... Nej. Inte alla.

År 1940 skrev Dagens Nyheters chefredaktör: ”Hur illa man än tycker om nazismen måste man önska att Tyskland vinner i detta krig för att skydda oss mot bolsjevismen.” *

Tycka illa om, det var DN:s officiella ståndpunkt om Tysklands diktator som instiftat raslagar, inrättat koncentrationsläger med tortyr för oliktänkande, startat ett anfallskrig och planerade för en stat utan vad han kallade undermänniskor. Det var den regimen tidningen tänkte sig att vi kunde få skydd av - kanske för att i framtiden när Tredje riket lagt under sig Europa få åka på besök till det av slavar och fångar uppförda Germania?

DN visste inte bättre... Kan hända.
Mina kommunistiska släktingar visste inte heller bättre än att de trodde det var lättare att leva i Stalins Sovjetunion. Men vänstern har lärt av historien.

När ska högern be om ursäkt?


* Har ingen källa på detta utom en kamrat på fejsbok