fredag, augusti 21, 2015

Lyssna på vem - t ex Martin Luther King!När folk inte orkar mer, som det heter, då måste vi lyssna på dem! brukar det sägas.
     När folk inte orkar dela tvättstuga med kriminella svartskallar, då måste vi lyssna! Som om inte hyresvärden borde göra det. Om det ens längre finns en hyresvärd, den kan vara försåld…
     Men när folk inte orkar läsa SvD längre, eftersom den trampat över den nationalistiska gränsen, vem lyssnar då?
    
När folk inte vill ha flyktingar i närområdet, även om de aldrig sett en flykting. När folk inte vill se romer tigga vid närbutiken, även om de aldrig givit ett korvöre (för att det inte är ett dugg synd om tiggarna). När folk inte längre orkar med att brottsligheten ökar och skolkunskaperna minskar (även om de inte gör det) då måste man lyssna!

Vad tänkte borgarmedia göra sedan, när de lyssnat?
     Som det verkar idag: Släpphänt låta införa en borgerlig-fascistisk regim, så att de sedan kan fortsätta lyssna.
    
När folk inte orkar mer, eftersom det inställsamma jamsandet med nationalister gått för långt – då går det an att läxa upp folk och kalla oss elit eller PK eller södermalmsbor (även om detta inte gärna kan vara en förbrytelse i sig) eller allmänt vurmig, eller föralldel vänsterextemister (enligt ryktet går vissa liberala ungdomar under etiketten).
     Bara för att vi inte orkar mer. Bara för att vi drömde att en annan värld var möjlig.

När folk inte orkar mer. När orättvisorna besegrat det goda humöret, när kravet på personlig tränare står över kravet på likalön och god arbetsmiljö, när moderaterna och socialdemokraterna ingått union för att förmå oss uppskatta den Stora Europeiska Unionen som besegrar varje försök till självständig penningplacering, då borde väl media vilja höra vilken annan värld det är frågan om?  
     Somligt folk ser den som blond och behaglig, som en tillbakablick, som en femtiotalsdröm, som en Ilon Wikland-illustration
     Somligt folk ser den som solidarisk, humanistisk, rättvis, spänningsladdad, hanterbar.
     Vilket fok är det som ska lyssnas på?

Hur blev det bestämt, vilket folk som ska lyssnas på? Media har redan valt sida, den nationalistiska, den som står närmast den kapitalistiska hand som föder dem.
     Då blir ingen kvar på den humanistiska sidan, mer än vi själva. Och våra föregångare.

Martin Luther King sa: ”Intet i världen är farligare än  uppriktig okunskap och samvetsgrann dumhet.” Möjligen hade han fel. Den fejkade okunskapen och fjäskiga dumheten är farligare ändå.
     Men han sa också: Slutligen söker vi ett samhälle som kan leva med sitt eget samvete.
     Hälsningar till svenska media i huvudfåran: Vad säger er samvetet? Vad är värst, att försumma rasisternas klagomål, eller en hel världs behov av medmänsklighet?
     När M L King sa: Det kommer att komma en tid när tystnad är förräderi – vilken tystnad tror ni då att han menade? Tror svensk media idag att ”tystnaden” om en gärningsmans etniska bakgrund är förräderiet – eller tystnaden inför fascisternas uppmarsch i vårt hittills demokratiska land?

Frågorna är retoriska. Media är inte en person, inte åtalbar, går inte att fråga. Media har, efter Kings tid, skapat sitt eget maktfält. Att ifrågasätta media är att slåss mot drakar.
     Men låt en enda tung mediaföreträdare stå upp och seriöst förklara på vilka grunder de diskvalificerar Kings sätt at se på världen och dess förändringspotential.      

Det finns fler citat. För oss, folket som inte orkar mer. Eller för dem som verkligen borde lyssna.