lördag, februari 16, 2008

Folkflertal och individinflytande

Jag fick en rapport om senaste årets riksdagsarbete författad av tre vänsterledamöter. I rapporten kom Mats Einarsson med upplysningen att det övergripande målet för politikområdet Demokrati ändrades i regeringens budgetproposition.
Tidigare hette det ”Folkstyrelsen ska värnas och fördjupas”.
Borgerligheten föredrar: ”En levande demokrati där individens möjligheter till inflytande förstärks och de mänskliga rättigheterna respekteras”.

Regeringen avstår alltså ifrån folkstyrelsen som mål, till förmån för individuellt inflytande som är en helt annan sak. Inte en dålig sak precis – men det beror på hur inflytandet utövas. Folkstyrelse, att flertalet bestämmer, är förskräckande för borgerligheten då de ser risken för det de brukar kalla majoritetens tyranni över minoriteten. Medan de däremot tycks anse att riskerna i individens inflytande över tusentals andra individer förhoppningsvis löser sig med respekt för mänskliga rättigheter.

Uppsatser i statsvetenskap kunde skrivas om detta. Jag bara undrar: är det någon mer som har reagerat när målet för den svenska demokratin ändras i en budgetpropp utan att, så att säga, demokratin själv är tillfrågad?

fredag, februari 15, 2008

Individ och organisation

Man kan, som flera bloggare idag, debattera om rasism är mera höger eller mera vänster. Om man finner det meningsfullt. Om man däremot betraktar rasismen som en inbäddad struktur i samhället blir det inte fullt så viktigt att partipolitisera den.

Men en som skrivit bra är Svensson. Han skiljer på människorna och rörelsen: ”Att det finns individer i vänstern som bär på fördomar om invandare är självklart. - - Att det funnits antisemitiska/rasistiska strömningar inom vänstern är ingenting jag förnekar. - - Men det är också sant att det var vänstern som i första hand gjorde motstånd mot nazismen.”

Eller, som jag tror det var Sven Lindqvist som konstaterade: Förespråkare för rashygien fanns i alla partier. Men ett organiserat motstånd fanns endast inom vänstern. (Ja: det betyder att enskilda individer mot rashygien fanns inom högern.)

Allt sammantaget kan vänstern vara "mindre rasistisk än högern" som Svensson säger. Den uppfattningen stöder han bland annat på en rapport om ungdomars attityder, där intolerans sätts i relation partipreferenser. Den finns att hämta på Forum för levande historia.

torsdag, februari 14, 2008

Extremt mainstream

Tack för utmärkt artikel av Andreas Malm om islamofobi och högerextremism, tvillingarna som ger näring åt varandra.
Ny Demokrati var en politisk dagslända, gick att skratta bort, förlöjliga som Greven och Betjänten... men låt oss inte ens försöka göra detsamma med Sverigedemokraterna. Så dumma är de inte, att de inte kan lära av andras misstag. Vi kan utpeka deom som flata, ignoranta eller bara ovana i fullmäktige, men de kommer inte att väljas bort av denna oväsentliga orsak.
Miljöpartiet var inte heller några strategiska florettmästare när de gjorde entré, och talarstolsrutinen är i själva verket oväsentlig.

Det som betyder något är att Sverigedemokraterna är ett fullkomligt normalt högerextremistiskt europeiskt parti. De vill skaffa sig makt för att omskapa samhället enligt en reaktionär ordning, och som argument för sin rasism använder de islamskräcken som (nästintill) rumsrent argument.

Vad menar jag med fullkomligt normalt europeiskt? Har jag inte xtusen gånger fått höra att VI här i den europeiska unionen ALLA kämpar för samma HUMANISTISKA ideal?
Bortsett från att ”Vi måste noga se till att moskékupoler inte byggs högre än kyrktorn” och ”Det finns för många muslimer i Europa”.
Citaten är inte från Jimmie Åkesson. Enligt den ovan länkade artikeln är det två av EU:s starkaste företrädare som talat; Angela Merkel och Nicolas Sarkozy. De må ha sina brister, men några provinsiella hafspellar är de inte.
Om extremismen har blivit huvudfåra, eller om rasismen alltid har flutit med i huvudfåran, finns det platt intet att skratta åt i politiken.

tisdag, februari 12, 2008

Bidragsberoende kapitalism

Du har väl sett kritiken att företag numera lägger ut servicen på kunden. "Här kan du boka din resa själv – det är bara din tid som går åt..."
Nu har jag upptäckt företagen som till och med lägger ut tillverkningen på kunden. "Här har du ett superfräscht digitalt system – när du klickat dig fram rapporterar du felen till oss..."

När hela kommuner går och köper hela system och planerar in hela utbildningsdagar för hela enheter, då blir det i slutet förbannat dyrt. Kommunalt avlönade sitter noterar fel åt företagarna så att de kan få åtminstone det uppgraderade systemet att fungera bättre. Skattebetalarna pytsar alltså in företagsstöd, utan att ha en aning om det.

Eller bidrag som det heter numera så fort nån jävel utan patent får ett handtag.

Föreställ dig att bilar såldes på samma premisser. "Här har du en extra eco super drive – säg till när du kör in i väggen... "

Det finns inget system som överträffar kapitalismen när det gäller att ta fram bra varor.
Det finns inget system som överträffar kapitalismen när det gäller att ta fram dåliga varor.
Det finns heltenkelt inget system som överträffar kapitalismen när det gäller att ta fram varor. På någons bekostnad.

måndag, februari 11, 2008

Sängkammarögon

Fokus fick äntligen till det! Men då var det tack vare jättesexiga Katrine Kielos, förstås.
Mina försök att psykoanalysera svenska folkets förhållande till sina härskare i mamma-pappa-barn-relationer har hittills spruckit. Kielos satte däremot fingret rätt på den erogena punkten: ”Stackars Fredrik! Det är alltid svårt att inleda förhållanden med folk som fortfarande är upphängda på sina ex.”

En annan underbar mening: ”Folket ville känna sig sett.”
Jag tror det är alldeles riktigt. Jag tror att Reinfeldts sängkammarögon var alldeles oemotståndliga för ett trött och glåmigt, medelåldels folk. Liksom hans vapendragare, den sagolike plastfarsan som garanterade snällare ungar till varje morsa och fröken!

Det är bara en sak som inte stämmer i förförelsekonsterna. Alliansen anklagade folket för hypkondri, fusk och lättja. Men folket uppfattade av någon anledning att det var riktat mot någon annan. Att alla dom andra skulle åka dit.

Detta är det mest förföriskt förfärliga i hela det borgerliga moral-moraset.