fredag, maj 21, 2010

Kulturkamp mot nationalism

Länge emotsedd är öppnandet av Fotografiska i Stockholm. Äntligen ett museum med fotoutställningar i världsklass! Att de redan fått 36000 kontakter på fejsan säger en del om efterfrågan. Annie Leibowitz inviger!

Tycker du konkret rättspoesi låter spännande? Är du upprörd över hur utsatta kvinnor och barn behandlas i det jämlika rätssamhället? Läs då åklagare Ingela Svensons debutbok Mannen har hatten. ”Urkraft ger energi” skriver Hallandsposten i sin recension. En intervju med Svenson om varifrån hon tar sitt ofta mycket skrämmande stoff finns här.

Många kulturevenemang lär det bli under Stockholms stads rojalisthysteri kallad Love (så det rimmar på Ove). Fina arrangemang som skulle kunna spridas jämnt över året brassas nu på inom loppet av ettpar veckor för att demonstrera den ofantliga betydelsen (för affärerna) av att Victoria Bernadotte gifter sig.
"Det är bara en hyllning till kärleken" bortförklarade kommunens företrädare i samband med debaclet med Liljevalchs försök att städsla poeter. Man frågar sig då varför varumärket för kärleken pryds av en krona? Jo, därför att detdär med kärleken visserligen används som hjärteknipande tema, men på hemsidan beskrivs firandet så här: ”Love Stockholm 2010 invigs med det årliga nationaldagsfirandet den 6 juni. Festen fortsätter sedan under två veckor och når sin höjdpunkt i samband med HKH Kronprinsessan Victorias och herr Daniel Westlings bröllop den 19 juni.”

Politik och poesi gillar politik och poesi.
Men firar inte nationaldag.
Och hyllar inte prinsessor.

Det är lite sent nu, men häng på ändå - Haga ska vara park!

onsdag, maj 19, 2010

Något i det underförstådda runt Greklands kris

Den grekiska krisen ska, som du redan förstått, lösas genom hårda sparpaket. Jag tvivlar inte på att sådana måste till i någon form, men att få mer pengar av EU mot att det nu är EU:s direktiv och räntor som ska följas låter inte som en framgångsväg för landet.
I den mån det finns något land. Eller om det endast återstår en sydösteuropeisk lydstat som tillslut bara har sina öar att sälja.

Det är något i det underförstådda runt Greklands kris som jag starkt ogillar. Vilka hyggliga människor som helst sitter och småskrattar åt hur det går när man ”inte jobbar”. Har de varit i Grekland på semester? Har de någonsin sett en grek som inte jobbar?
Priset för nedlåtande dumhet går till mänskan på tåget som sa att det beror på dendär mañana-kulturen.
Men imorgon heter ávrio på grekiska. Det är på inget vis ett spritt talesätt som betyder att skjuta upp det som ska göras. Om jag alls kan komma på ett allmänt grekiskt uttryck för när något ska göras så är det apops! ikväll!
Fast varför skulle vi som kan svenska behöva hålla reda på sådant, vi som redan vet hur det är.

Därför hajade jag till när någon bemärkt person – Assar Lindbeck? – efterklokt och grötmyndigt sa att EU inte passar för folk söder om Alperna. Yttrandet är precis vad jag väntat på, och väntat länge, eftersom jag vid tiden för den svenska folkomröstningen var övertygad om att EU är ett rasistiskt projekt. Sedan visade det sig att konsolideringen av likatänkadet prioriterades, eftersom EU i allra första hand är ett lönsamhetsprojekt.
Men nu börjar det bli dags att ovan- eller norrifrån ta ställning för eller kanske rentav emot de där människorna som vi förmodar ”inte jobbar”.

Läs Esbati. Han begriper ekonomi, det gör inte jag.
- - -
Men varför skrivs alla bloggar jag länkar till av bara karlar?

tisdag, maj 18, 2010

Lokalfrågan

Det är inte en gammal tradition att fira skolavslutning i kyrkan. Det är däremot en ganska ny tradition att årligen diskutera saken. Jag skrev vad jag hade att säga förra året och hänvisar i år till Alltid rött alltid rätt.

En fråga i det länkade inlägget är, varför kyrkan förväntas ställa upp med en vacker, dyrbar lokal till sekulära tillställningar? Det kan man fråga sig. Vad jag har förstått tar Svenska Kyrkan sitt uppdrag som folkkyrka på så stort allvar att vi är välkomna vem vi än är och i snart sagt vilket ärende som helst. Det är en vacker tanke - från kyrkans sida.

Det är en egendomlig tanke att slå sig ner i Guds hus utan att bry sig om Gud.
Det är en snål och inte särdeles demokratisk tanke att bygga skolor och rentav hela kommundelar utan en enda samlingslokal.

måndag, maj 17, 2010

Skämtsamt, skrämmande eller sexigt går på ett ut

Centerns ungdomsförbund ska utmana socialdemokratin genom att bära grön lösnäsa. Efter detta illdåd måste Sahlin och Wedin snart vara bortskrämda. Clowner är ruskiga. Det finns folk som fått allvarliga barndomstrauman av dem.

I sin kampanj säger centerungdomen att de tror att jag vet hur mycket jag vill jobba och vilken lön jag vill ha. Det stämmer: jag vet precis! Det gör alla andra också. Var och en för sig. I centerungdomarnas värld finns inget samhälle, inga gemensamma intressen varken lokalt eller globalt. Där finns bara JAG. Jag som vet hur jag vill ha det.
Blir det så då?
Nej, för där finns en person till. Arbetsgivaren. Hen och jag ska bestämma tillsammans, säger centerungdomen. Hur får man ihop detta? I deras sköna värld av laglös egoism tänks Chefen överge sin invanda makt och börja fatta beslut två och två. Sannolikt i chock efter att ha hemsökts av gröna näsorna.
Medan verklighetens utsätts för lönefiffel i allt mer självtillräckliga multiföretag.

I filmen Mannen som slutade röka säger kvinnan att hon i sin nikotinabstinens låg med hela norska murarfacket. Centerungdomen nöjer sig inte med små sektioner, de kräver att få ha sex med den samlade kåren av LO, TCO osv.
Den som fortfarande tror att detta går att förstå kan beställa ett presskit.
I linje med centerungdomens språkbruk är det väl samma press-skit som du köper i lösnummer... eller menar de möjligen en liten necessär?
Med en liten men fasaväckande lösnäsa inuti.

Approximationer gör det roligare. Se där någon som kan clownbranschen!