lördag, mars 03, 2012

Småstäder X: Småstan mitt i storstan

Småstan mitt i storstan är det tämligen sanningsenliga varumärket för Sundbyberg. Med trävillor i Duvbo och stenkvarter längs Esplanaden

Kvällsljus över Fredsgatan

eller en grå eftermiddag i gamla industrikvarteren

och solljus över mejeriet, numera stekhus.

Politik och poesi återkommer med storstaden eller byn. Husfoton finns det många av.

fredag, mars 02, 2012

Småstäder IX: Hemma i Hedemora


Vy mot Hökartorget. I fonden fd järnhandeln, numera loppis. En tredjedel av stadens krogbestånd till vänster. Som gammal handelsstad försörjer den sig på att medborgarna säljer saker till varandra.

Nedan en vinterpromenad vid boule-torget.


"Wahlmanska", fd badhus, numera konsthall. Ritat av arkitekten L.I. Wahlman som också präglat en del av stadens villabebyggelse.

Många långa vinterpromenader har det blivit på smågatorna i denna blandning av sten- och trästad.Välkommen hit! Stadshotellet är förtjusande och har bra pub.

Här var småstads-serien tänkt att sluta. Men eftersom gränserna inte är knivskarpa kommer inom kort förorten som är småstad.

måndag, februari 27, 2012

Hen är smart

Om man har vuxit upp i en tradition där ”flickor får fria” vart fjärde år... om man har gått i en skola där magistrarna sa ”akta er idag, killar” på skottdagen... om man än i denna dag serveras berättelser om Mannens Magiska fråga som lyckliggör den drömska kvinnan... om det är så, då är det inte konstigt om man tycker det är dags att vädra ut unkenheten.

Om man är utredare och dagligen brottas med textkonstruktioner som ”varje elev ska fritt få välja vad han/hon vill göra” eller ”personalen måste vara uppmärksamma på barnet om det är trött” eller ”här kan en flicka eller en pojke hitta den träning som passar henne/honom” eller andra otympligheter, då är det inte konstigt att ordet ”hen” allt oftare kommer till användning.

Dessa två situationer har inte så mycket med varandra att göra. Det tycks finnas en beröringsskräck för ordet ”hen”, som om ett nytt pronomen kunde slita genitalierna från barnen. När det istället handlar om något så torrt som smart språkbruk.
Om detta skriver Mer vänster i Uppsala.

Sedan kan det, som sagt, vara högeligen önskvärt och angeläget att kasta ut könsstereotyperna genom fönstret och ge ungarna chansen till en gränssprängande utveckling. Men för det räcker inga nyord, då är det nytt handlande som behövs.

söndag, februari 26, 2012

Småstäder VIII: Arkitektur

Sundsvalls stadshus. Sekelskiftesromantik. Gör sig bäst i snö, det var säkert uttänkt.


Ännu mer härlig nationalromantik på Varbergs kallbadhus. Klippor, naket, friluftsliv så in i Norden!
Uppsala är kanske ingen småstad. Men det bästa exempel på 60-talets så kallade tårtpapper i centrum. Antagligen var det konsumhus en gång...
Nu vet ni inte var ni är, men det är Sandviken. Arbetarbostäder ritade av Erskine. Kanske inte vackert, men kul!
Vem som ritat blå lådan i Avesta behöver du inte fundera på. Det står på huset. Hans hus.