lördag, april 22, 2017

Nej till nazister på Almedalsveckan



Detta mejl har idag gått iväg till arrangörerna av Almedalsveckan. Bara tanken är barbarisk. 
Har hört att nazisterna, NMR, kommer att medverka i Almedalsveckan i sommar. Som arrangör bör du vara medveten om att det är ett antidemokratiskt parti som inte delar våra svenska värderingar om demokrati och jämlikhet, och som använder och rent av uppmuntrar farliga politiska metoder. De brukar bland annat hota och förfölja journalister. Flera av deras företrädare är brottsdömda.

Trots att du, arrangören av Almedalsveckan, känner till allt detta väljer du att ta emot NMR. Du skyller på en fullständigt felaktig tolkning av yttrandefriheten för att försvara ditt riskabla och för många människor kränkande val.

”’Vi har yttrandefrihet i Sverige och har inget mandat att säga nej’, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.” Så citeras du på svt.se. Tror Stuhre också att allemansrätten betyder att vi inte har mandat att säga nej om främlingar vill ha picknick i vår trädgård? Så är det inte.
Yttrandefrihet innebär att vi har rätt att tala fritt – inte att vi måste få tala överallt! Att vara arrangör innebär att ha mandat att avgöra vilka gästerna, deltagarna, de medverkande i arrangemanget ska vara.

Du som arrangör har alltså gjort ett aktivt val att ha nazister med. Detta på ett arrangemang som, trots lobbning och mingel, ändå haft en del att göra med fritt och demokratiskt åsiktsutbyte. Dit välkomnas nazister som inte är intresserade av demokratin, som vill stoppa oliktänkande och som kallar övriga partier för landsförrädare. Du som arrangör har alltså samtidigt gjort valet att etniska minoriteter och seriösa journalister ska uppleva rädsla och hot om de vill delta på den politiska arenan.

Jag hoppas att alla anständiga politiskt verksamma säger nej till att medverka under dessa förutsättningar.
Hälsningar…