lördag, november 05, 2016

Det grandiosa mötetDe folkvalda fascisterna, Sverigedemokraterna, håller stor bankett i en av stadens dyraste lokaler med bästa servicen, Grand Hotel. Fascistpartier från hela Europa är inbjudna. Under festen delas "frihetspriset” ut.
     Det tillfaller en man som kallat syriska flyktingar för lycksökare och som skyllt Breiviks terrordåd på det så kallade PK-samhället.

Denna förbannade skandal protesterar vi mot genom att sänka Grand Hotels varumärke i nätrecensioner. Man ska nypa där det känns. Wallenbergkoncernen som äger Grand Hotel bryr sig kanske inte längre om släktens frihetskämpe Raoul Wallenberg, men de bryr sig om varumärket. 

Det kommer kritik också mot protesten, givetvis! Kritiken varierar från att fascister måste garanteras mötesfrihet till att betygsättning av ett lyxhotell inte tar makten från kapitalet. 

Orsaken till protesten är detta väsentliga: 
I Sverige har vi såväl mötesfrihet som näringsfrihet. Därför är det upp till varje förening att söka en mötesplats, och upp till varje företagare att bestämma över sitt område. 
     Varje företagare har rätt att välja gäster. Ingen företagare är skyldig att upplåta sin lokal.
Vad företagarna måste förmås att förstå, är att de gör ett val.

En tangentbordsprotest störtar vi inte kapitalismen, och de som vet hur det ska göras kan vara vänliga att tala om det för Politik och poesi. 
     Just denna protest handlade bara om att politisera Grand Hotels val. Det lät som att det gick ganska bra. Nästa gång kommer det inte som en överraskning för företaget att de har en omvärld att ta ställning till. Det ser vi t ex här: 


”Vi har ett jättestort arbete framför oss för att undvika att hamna i en liknande situation igen - - Även det som händer på Facebook just nu är en ny situation för oss och vi kommer ägna väldigt mycket tid åt det här framöver” säger hotellet. 
Mötesfriheten är inte ifrågasatt. Varje förening från bamseklubben till grå pantrarna har rätt att höra sig för om träfflokal.
     Näringsfriheten innebär att varje kommersiellt utrymme, från internationella storhotell till förortskaféer, har rätt att välja sina gäster.
     Wallenbergkoncernen har alltså sin frihet kvar att rulla ut röda mattan för nazister.Ty näringsfriheten är vanligen överordnad mötesfriheten. 
     Till exempel om socialister vill dela flygblad i den lokala gallerian. Kom ihåg det, nästa gång du värnar om det grandiosa mötet mellan kapital och fascism.